Volby - InfografikaZdroj: DeníkKněžka chaosu, žonglér , praktický vizionář. Když se taková „povolání“ před čtyřmi lety objevila u jmen Pirátů kandidujících do sněmovny, u mnoha lidí to vyvolávalo údiv či aspoň malý úsměv. Svůj účel to ale splnilo. Piráti získali téměř 11 procent, asi i díky „rozvernosti“ kandidátek.Jenže se píše rok 2021, Piráti jsou etablovanou stranou, v koalici se Starosty mají ambici vyhrát říjnové volby a společné kandidátní listiny už zdaleka nevypadají tak „exoticky“. U velké části jmen je napsáno poslanec, starosta, živnostník atd.

Včerejšek byl přitom posledním dnem pro podání kandidátek na krajské úřady.

Andrej Babiš se v Ústeckém kraji postaví proti Ivanu Bartošovi
Babiš, nebo Bartoš? Souboj v Ústí je součástí taktiky

Vedle mediálně sledovaných soubojů typu Bartoš proti Babišovi (Ústecký kraj) nebo třeba Schillerová, Fiala, Šlachta (Jihomoravský kraj) se o hlasy voličů tradičně poperou i stovky dalších, většinou méně známých jmen.

Mezi nimi například bývalí ministři: v barvách ČSSD se na jihu Moravy snaží o návrat někdejší šéf resortu práce Zdeněk Škromach, na stejné kandidátce s exministryní školství Kateřinou Valachovou, proti nim exministr spravedlnosti Pavel Blažek (Spolu). V Pardubickém kraji povede SPD například bývalý ministr bez portfeje v Zemanově vládě Jaroslav Bašta.

Tinktury či reiki

Na „své“ si ale i letos přijdou fanoušci neobvyklých povolání. Třeba 11. místo na kandidátce Pirátů v Karlovarském kraji obsadila Daniela Bílá, která , kromě toho, že dělá referentku je podle svých slov i alchymistka. „Ve volném čase, kterého moc nemám, vyrábím různé masti, tinktury a jiné výrobky z bylinek,“ popisuje.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny.
Vysvědčení pro vládu. Nejen u čtenářů neuspěla: Plaga premiantem, Babiš pohořel

A třeba lídrem Volného bloku v Libereckém kraji bude patoložka Monika Waksmundská. Praktikuje japonské reiki, lidem nabízí předání energie dlaněmi a ve videích brojí proti očkování.