Floristická soutěž, květinový průvod městem, desetitisíce lidí v ulicích a bohatý kulturní program. To vše si užijí návštěvníci akce Havířov v květech, která se uskuteční v sobotu 16. června.

Průvod se vydá na obvyklou trasu od havířovského magistrátu na náměstí republiky v 11 hodin. Očekává se opět hojná účast firem, různých sdružení i spolků a škol.

„Zájem o účast v průvodu je doopravdy velký a neustále roste, což nás samozřejmě těší, protože to ukazuje, že akce je populární. Nedovedu si odhadnout, kolik lidí v průvodu půjde, ale asi to bude zase více, než loni," řekla vedoucí tiskového odboru havířovského magistrátu Radmila Friedlová.

Havířov v květech. Snímek z roku 2011. Akce se koná v novodobých dějinách počtvrté. Floristé budou letos soutěžit a vytvářet květinové obrazce na téma Deset divů světa. „Soutěžit bude deset floristů z ČR a jeden ze Slovenska. V průvodu pojedou kromě jiného nazdobená auta světových značek a návštěvníci budou hodnotit kromě květinových výtvorů také auto, které se jim nejvíce líbilo," řekla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Program bude na náměstí republiky opravdu hodně pestrý. Na své si přijdou zástupci všech generací. Zvláštní ohled je přitom braný na příznivce fotbalu. „Na jedné z obrazovek na pódiu, té směrem k OD Elan, bude večer zajištěná projekce fotbalového utkání našeho národního týmu s Polskem na mistrovství Evropy," udělala Wojnarová radost všem příznivcům fotbalu.

Své umění předvedou na pódiu v krátkých blocích děti havířovských mateřských i základních škol. Největšími hvězdami jsou slovenská zpěvačka Kristina a Petr Kolář. Dále se představí například Petr Bende, Brasil show Praha nebo Lunetic. Akci zakončí půl hodiny po půlnoci Kvetoucí ohňostroj.