Někteří návštěvníci si už skok z desítky vyzkoušeli. „Několik skokanů si věž vyzkoušelo v sobotu, kdy se počasí umoudřilo a bylo nádherně. Ti zkušenější vystřihli i odvážnější kousky, včetně salt. Pro návštěvníky máme příznivou informaci. Když jsme zveřejnili, že letos otevřeme desítku, kontaktovali nás zástupci skokanského oddílu z Čech. Zhruba v druhé půli července by chtěli na našem koupališti trénovat. Vyhověli jsme jim a budou mít pro sebe věž vyhrazenou po dobu jednoho týdne vždy jednu hodinu dopoledne, a jednu odpoledne. Návštěvníci koupaliště tak budou moci vidět skoky profesionálů," řekl ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Václav Wicher.

Mezi prvními v neděli byl mladík ze slovenské Čadce. Koupaliště navštívil s kamarády hned po otevření. Bezprostředně po spatření skokanské věže se vyptával plavčíků, kdy se bude skákat a zda může i z nejvyššího stupně. Za pár minut se dočkal.

„Desítka vždycky lákala odvážné skokany a byla oblíbená i u ostatních návštěvníků. Ti se vždycky po otevření věže sešli u kraje bazénu a každého skokana odměnili potleskem. Za touto atrakcí se do Havířova sjížděli lidé z celého regionu, protože desetimetrová věž v okolí není. Věřím, že takové obliby naše koupaliště dosáhne brzy znovu," řekl Jindřišek Dolanský, který na koupališti jako stomatolog a sportovní lékař vykonává po celou sezonu nepřetržitý lékařský dozor.

Letní koupaliště v Havířově. Skokanská věž. I tento lékařský dozor je na tuzemské poměry ojedinělý. Na drtivé většině plováren provozovatelé spoléhají na přítomnost plavčíků. „Tým plavčíků tady máme samozřejmě taky. Střídají se v přesně stanoveném rytmu u jednotlivých bazénů a dohlížejí na bezpečnost plavců i návštěvníků na odpočinkových plochách. Každou sezonu ošetříme mnoho drobnějších úrazů, bodnutí od hmyzu nebo kolapsů z horka. Většinou se jedná o situace, které zvládneme sami, ale pokud jde o vážnější případ, například srdeční slabost nebo prudká alergická reakce, pak voláme záchrannou službu," dodal doktor Dolanský.

Návštěvníci havířovského koupaliště mají vedle skokanské věže k dispozici také klasický plavecký bazén, brouzdaliště pro malé děti a kombinovaný bazén s nejrůznějšími chrliči, vlnobitím, protiproudem a ústí do něj i skluzavka a dva tobogány. Atrakce jsou přitom v ceně vstupného.

Podívejte se na video jednoho z prvních skokanů z desítky: 

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube