V současné době řeší policisté několik podvodů prodeje nafty. „Skupina podezřelých lidí, pod různými legendami, nabízí naftu za cenu mnohem nižší než je prodejní cena na čerpacích benzínových stanicích. Podvodníci po převzetí peněz zájemcům předají sudy nebo barely ve kterých je pouze voda a malé množství nafty," sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková s tím, že jednání této skupiny je vždy pod časovým tlakem a ve spěchu s důrazem na co nejrychlejší předání nafty.

První případy se objevily již v dubnu, kdy neznámí pachatelé prodali v prostorách Dolu Dukla poškozenému čtyři barely s naftou o celkovém objemu 800 litrů. Později poškozený zjistil, že v barelech se nachází pouze povrchová dvoucentimetrová vrstva nafty. Škoda se vyšplhala na 19 200 korun. O pár dní později nabídl na blíže neupřesněném místě v Orlové neznámý muž k prodeji 800 litrů motorové nafty za částku ve výši 19 200 Kč. Po předání čtyř plechových sudů poškozený zjistil, že v sudech je voda.

Několik případů těchto podvodů policisté evidují i v létě. „Během června jsme přijali dvě identická oznámení. Jeden z poškozených v Orlové-Porubě na ulici V Poli koupil tisíc litrů údajné nafty za částku ve výši 22 tisíc korun. Druhý poškozený v Petřvaldu koupil naftu za 16 800 korun," dodala policejní mluvčí. Policisté apelují na lidi, kteří byli napáleni a z jakéhokoli důvodu to neoznámili, mohou podvod dodatečně oznámit policistům Obvodního oddělení Policie ČR Orlová na telefonní číslo 596 523 333.