Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje se přihlásilo několik laboratoří, které mohou provádět laboratorní vyšetření obsahu metanolu v alkoholických nápojích pro veřejnost. Jednou z nich je středisko laboratoří Labtech Paskov, které sídlí v ulici Rudé armády v areálu společnosti Green Gas.

„Pro provedení rozboru je potřeba přinést minimální množství lihoviny stačí jeden decilitr. Výsledek bývá za běžných okolností znám v průběhu jednoho dne, avšak v současné době se čeká na výsledek vzorku asi tak tři dny, protože zájem o provedení vyšetření je velký," sdělil vedoucí střediska Labtech Paskov Petr Šodek.

Dodal, že cena za vyšetření jednoho vzorku je 420 korun. Výsledek rozboru je zpracován do protokolu, který si mohou lidé vyzvednout osobně, nechat si ho zaslat poštou nebo se s laboranty domluvit na jiném postupu. Telefonický kontakt pro zájemce o toto vyšetření je 595 533 801.

Objednávky po telefonu

Další laboratoří, kde si můžete podezřelý alkohol ověřit, je laboratoř Morava v Oderské ulici ve Studénce. Pro vyšetření platí víceméně stejné podmínky jako v předchozím případě, akorát cena za provedení vyšetření je o poznání přijatelnější činí 100 korun. Výsledek je znám zhruba za týden. Telefonický kontakt pro zájemce o toto vyšetření je 556 400 333.

Rovněž laboratoř organické analýzy, která funguje při Vysoké škole báňské Technické univerzitě v Ostravě, prováděla donedávna laboratorní vyšetření obsahu metanolu v alkoholických nápojích pro veřejnost, avšak v současné době odběr vzorků pozastavila.

„Kapacita zařízení i pracovníků laboratoře je v současné době plně vytížená. O tom, zda začneme vzorky znovu přijímat, rozhoduje vedení univerzity," sdělil pracovník této laboratoře.

Podle Lucie Gurkové ze sekretariátu rektora vedení univerzity o dalším odebírání vzorků od veřejnosti intenzivně jedná. Výsledky jednání budou známy v pondělí po poledni.