Čtvrté Řezbářské dny začínají v pátek 28. září a potrvají do neděle. Letos přijede sedm řezbářů, čtyři ze Slovenska, jeden dokonce ze Spišské Nové Vsi. Náš region bude zastupovat Čestmír Slíva z Havířova, z Mostů u Jablunkova to bude Milan Lysek a z Dolní Lomné Leszek Sikora.

„Letošní tématika nebude zaměřena na vodní svět, který s námi souvisí, ale na období, kdy u nás žili staří Slované. Při této příležitosti odhalíme obří sochu, kterou pro nás vytvořil umělec Michal Olsiak ze Žďáru nad Sázavou," říká za pořadatele Jana Szotkowská.

Socha je umístěna na západním svahu nad rybníčkem a ztvárňuje slovanského boha Velese, ochránce vod, dobytka a podsvětí. Bude odhalena v sobotu hned poté, co se setmí, za doprovodu programu historické skupiny Keltik z Ostravy.

Řezbářský plenér pořadatelé tradičně spojí s jarmarkem, který se uskuteční po celé tři dny vždy od 10 hodin. Návštěvníci se mohou seznámit s lidovým řemeslem, které pomalu zaniká.

Pro děti budou připraveny různé atrakce a soutěže, ani letos nebude chybět malování na obličej. Nebudou chybět rybí i jiné speciality na grilu i z udírny.

(swi)