Řekl, že společnost předloží Ministerstvu životního prostředí studii vlivu těžby na životní prostředí (zkráceně EIA) ve zmenšené verzi.

„Museli jsme vzít do úvahy vlivy na chráněnou oblast Natura 2000. Území, které by těžba v maximálním rozsahu zasáhla, zahrnuje například také lužní lesy, rybníky a lokality, kde žijí chránění živočichové. Tuto oblast ovlivnit nesmíme, a proto jsme upravili naše záměry tak, abychom mohli studii EIA předložit k posouzení. Toto byl ale pouze jeden z bodů, které jsme v novém návrhu přepracovali," vysvětlil generální ředitel OKD.

Jak moc se zasažené území zmenší, ale přesně neřekl, neboť zpracovatel stále vybírá z více variant.

„Každopádně se vlivy nesmí dotknout severovýchodní části území, pod kterým bychom chtěli těžit," řekl Ján Fabián.

Těžební společnost k těmto úpravám přinutily podmínky karvinského stavebního úřadu a také státu. „Podmínky kladené státem byly ještě přísnější, než těžařům dalo město," prozradila mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Pokud by se pod Starým Městem těžilo, vlivy se každopádně dotknou dnes obydlené oblasti a také průmyslové zóny Nové Pole.

Studii EIA chce mít OKD hotovou do září a pak ji předloží Ministerstvu životního prostředí k posouzení. Kromě lokality Karviná-Staré Město v ní bude zahrnuta také orlovská část Výhoda, kde těžaři oznámili svůj zájem těžit už v roce 2010. Schvalovací proces EIA trvá standardně zhruba rok, takže pokud stát nebude mít námitek, mohli by mít těžaři jasno v průběhu roku 2015. Pokud jde o výkupy nemovitostí a pozemků ve Starém Městě, těžaři se dohodli už přibližně se stovkou majitelů domů. „Jsou to ale lidé, kteří nás sami kontaktovali. My aktivně nikoho neoslovujeme," řekl Fabián.

Zároveň popřel, že by nejrůznější spekulanti, kteří ve Starém Městě oslovují tamní lidi a nabízejí jim odkupy nemovitostí a pozemků, měli s touto firmou cokoli společného. „Ano, máme informace o tom, že se tam objevují nejrůznější spekulanti, kteří se zaštiťují jménem společnosti OKD. Mrzí nás to, ale neumíme tomu zabránit. Každopádně to není v našem zájmu," řekl generální ředitel OKD.