Začíná XV. ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, kterou svou přítomností ozdobí řada uznávaných osobností ze světa filmu. Hvězda přehlídky, polský herec Jerzy Stuhr, který je v Česku populární díky své roli ve snímku Sexmise, do města nad Olší zavítá na dva dny.

„Přijede také syn Jerzyho Stuhra, Maciej, který je rovněž výborný herec. Právě on představí nejlepší polské filmy uplynulého roku, tedy Pokłosie Władysława Pasikowského a Obławę Marcina Krzyształowicze," prozradil programový ředitel přehlídky Maciej Gil.

Návštěvníky těšínského festivalu jistě potěší také přítomnost Dźmitry „Vinsenta" Papka, běloruského hudebníka, který si zahrál hlavní roli v zajímavém snímku Ať žije Bělorusko! „Očekáváme také návštěvu Sławomira Fabického, režiséra silného filmu Miłość. Budou zde přítomni tvůrci filmu Wszystkie kobiety Mateusza, který se točil v Cieszynie," doplnil seznam hostů Gil.

Svou účast přislíbili také slovenští režiséři Juraj Nvota (Konfident) i Juraj Krasnohorsky (Tigre v meste). Živé besedy s hosty (dnes s Davidem Ondříčkem) budou vždy připraveny po promítání. 

Kino na hranici 2013 nabídne novinky, retrospektivy i promítání pod širým nebem

Polský herec Jerzy Stuhr.Sto filmů, pět koncertů, několik výstav i setkání s neobyčejnými tvůrci. To všechno nabídne XV. ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která začíná od 30. dubna a potrvá až do neděle do 5. května v obou částech Těšína.

Letošní program nabídne více než 40 nejnovějších produkcí z Česka, Polska a Slovenska, a také tradiční maďarský element. Mezi vybranými snímky stojí za zmínku 23 let natáčená Tragédie člověka Marcella Jankovicse, Až do města Aš Ivety Grófové, který Slováci nominovali na Oscara, a silný film Pokłosie Władysława Pasikowskiého.

„Pokračujeme v osvědčené formě. Jenom filmy bude zcela jiné a kapely v klubu samozřejmě také," říká programový ředitel přehlídky Maciej Gil a dodává, že filmové novinky ze zemí Visegrádské čtyřky jsou největším magnetem festivalu.

Stejně jako v minulých letech připravili organizátoři retrospektivy polských, slovenských a českých tvůrců. Letošní program zahrnuje retrospektivu slovenského klasika Petera Solana, přehlídku tvorby neobyčejné postavy polského filmu a divadla, Jerzyho Stuhra, jehož český divák zná především z legendární Sexmise, ale známý je u nás také film Předtanečník Felikse Falka nebo snímek Seznam cizoložnic, jež Stuhr sám režíroval.

Česká retrospektiva se zaměří na dílo světově uznávaného kameramana Miroslava Ondříčka a tvorbu a jeho syna režiséra Davida Ondříčka. „Nelze přesně zhodnotit obrovský vklad do světa filmu těchto filmových velikánů. Rozhodně ale stojí za to, si tento vklad připomínat. Velmi mě těší, že do Těšína přijedou Jerzy Stuhr a David Ondříček," říká Maciej Gil.

Pokud jde o žánrový film, pozvou tentokrát organizátoři diváky do světa hudebních filmů a muzikálů. V programu se objeví nezapomenutelné Zakázané písničky Leonarda Buczkowskiého či Starci na chmelu Ladislava Rychmana.

„Hudební filmy mají hezkou tradici v české filmografii, v polské již méně. Jak je vidět, Poláci nejsou zase až tak muzikální. Snažili jsme se proto vybrat ty nejreprezentativnější kousky, které stojí za to znát," vysvětlil Maciej Gil.¨

Letos museli organizátoři rezignovat na přeshraniční projekci a na venkovní promítání zvou diváky pod Piastovskou věž.

A už tradičně nechybí na filmové přehlídce Kino na hranici hudba. Taneční rytmy z Čech, Polska a Slovenska zazní každý festivalový večer ze Zámeckého vrchu. Pět kapel po pět večerů nabídne zajímavé hudební zážitky. Hrát se bude v hudebním klubu až do rána bílého, což vždy po skončení koncertů obstarají pozvaní DJ-ové. Zakončit každý festivalový den hudebním akcentem budou moci návštěvníci festivalu s kapelami Toxique (CZ, 30. 4.), PzH (CZ, 1. 5.), R.SU.T.A. (PL, 2. 5.), Korben Dallas (SK, 3. 5.) a Floex (CZ, 4. 5.).

Podrobný program celé přehlídky naleznou zájemci na www.kinonahranici.cz