Očekává se, že příznivé nebudou, což naznačuje už dřívější zpráva z OKD, že vzhledem ke špatným podmínkám na trhu nesplní pro letošek naplánované cíle ohledně těžby a prodeje. Důsledek je následující: vedení OKD navrhlo snížit o deset procent mzdy pracovníkům vedení firmy a zároveň technikům se smluvními platy.

Technicko-hospodářští zaměstnanci a dělnické profese se mají vzdát přídavku na dovolenou, což je čtrnáctinásobek průměrného denního výdělku. Mzdy by tak v letošním roce mohly v průměru klesnout zhruba o 3,6 procenta.

Odboráři, kteří s vedením ODK stále dojednávají novou kolektivní smlouvu na roky 2013-2017, ale nechtějí, aby lidé o příspěvek na dovolenou, který činí 14tinásobek denní mzdy, přišli.

„To je pro nás nepřijatelné. Navrhli jsme proto zaměstnavateli odložení výplaty tohoto příspěvku, nikoli jeho zrušení. Větší část by podle nás měla být vyplacena v červnu a zbytek v srpnu," řekl šéf hornických odborů Jaromír Pytlík.

Dodal, že firma se sice ohání ekonomickou recesí a drastickým poklesem odbytu vytěženého uhlí, nicméně zisky z minulých let má prý astronomické.

„Od doby, co OKD vlastní pan Bakala, má OKD ročně v průměru 5 miliard korun čistého zisku po odečtení všech nákladů, takže peníze určitě jsou," říká Jaromír Pytlík.

Vedení OKD nechce situaci s navrhovaným snižováním platů jak u řadových zaměstnanců, tak u vedení firmy a techniků se smluvními platy komentovat.

„Jednání s odbory o kolektivní smlouvě na období 2013- -2017 stále probíhá, jde o poměrně náročný proces. Mohu nicméně potvrdit, že chystáme soubor úsporných opatření, které zajistí stabilitu firmy do budoucna. Průběh a dílčí výsledky kolektivního vyjednávání nebudeme komentovat, informaci pro veřejnost vydáme až po jeho dokončení," řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.