V obou případech má útok na svědomí asi třicetiletý muž, který vylil neznámou látku na koberec. Podle svědků se mohlo jednat o kyselinu máselnou, která se projevuje právě intenzivním nepříjemným a nasládlým zápachem. Při nadýchání může způsobit nevolnost. Podezření padalo i na merkaptan, který však má jiný pach, než lidé popisovali. 

Nepříjemný zápach se nejdříve začal šířit kolem 21. hodiny podnikem v ulici 17. listopadu. Na místo přijeli strážníci a hasiči, kteří z lokálu odstranili zasažený koberec a podnik vyvětrali.

Jen o několik minut později byl nahlášen další případ v centru města. Tam si personál pomohl vlastními silami. Potřísněnou část koberce zaměstnanci vyřízli a z podniku vyhodili ven.

Útočníka zaznamenaly bezpečnostní kamery. Na záznamu je vidět muž ve věku mezi 30 až 40 roky, který rozlévá kapalinu v prostoru vstupu do podniku. Existuje podezření, že šlo o cílený útok proti konkrétním podnikům, vyloučen není ani konkurenční boj.

Ve městě přitom nejde o první případ, kdy někdo škodil provozovatelům podobných podniků pomocí silně zapáchající látky. Například na Dlouhé třídě někdo nechal u vstupu vzduchotechniky plastovou láhev s malou dírkou, aby kapalina pomalu vytékala a zápach zamořoval vnitřní prostory. Provozovatel navíc obdržel i výhružné dopisy.

Čtěte také: V Havířově v pátek ráno někdo zaútočil plynem