„Dopoledne jsme zvýšili odtok z vodních nádrží Šance, Kružberk a také z Těrlické přehrady, později i ze Žermanické přehrady a Morávky. Jedná se jen o preventivní opatření s ohledem na stávající předpověď počasí, kdy si vytváříme o něco větší zásobní prostor. I při odpouštění přehrad však vodní toky pod nimi nedosáhnou ani prvních povodňových stupňů," řekl Deníku šéf dispečinku Povodí Odry Jiří Pagáč.

Lidé by přesto měli být v okolí vodních toků opatrní. Podmáčené břehy se mohou bortit a při zvýšeném průtoku hrozí riziko utonutí. Například v řece Lučině nad Havířovem se hladina po zvýšení odtoku ze Žermanické přehrady poměrně rychle zvedla ze 49 cm na 140 cm. Do limitu pro 1. stupeň povodňové aktivity však v té chvíli zbývalo ještě 50 cm. Přesto výšku hladiny průběžně kontrolují hlídky havířovské městské policie. Před polednem hladina nedosahovala ani k měřidlu u mostu za letním koupalištěm.

Právě v tamní lokalitě bylo provedeno několik protipovodňových opatření. Po ničivých povodních v roce 1997 musel být původní poškozený mostek stržen a nahrazen novým. Nedávno byla dokončena stavba protipovodňového valu, který před velkou vodou chrání fotbalové hřiště, koupaliště a hotel.

Ze záplav nemají strach ani v Těrlicku, kde se zejména při přívalových deštích pravidelně vylévá z koryta říčka Stonávka nad Těrlickou přehradou.

„My z velké vody nemáme vůbec žádné obavy. Současný déšť je spíše mžením, ze kterého nebezpečí nehrozí. Výšku hladiny ve Stonávce hlídá automatický systém, který zatím hlásí zcela běžný stav. Naše síly, především dobrovolné hasiče, mobilizujeme teprve ve chvíli, kdy se hladina začne blížit k prvnímu povodňovému stupni. Pak se kontrolují místa, kde by vylití z břehů mohlo hrozit. A k tomu se nyní rozhodně neschyluje," řekl v pondělí před polednem starosta Těrlicka Martin Polášek.

K TÉMATU

Pokud déšť neustane, bude v kraji vyhlášena povodňová bdělost
Povodňová bdělost bude od úterního rána vyhlášena pro celý Moravskoslezský kraj. Očekává se totiž větší počet srážek a bouřek, a to hlavně v Jeseníkách a na severních svazích Beskyd. „Povodňovou bdělost se chystáme vyhlásit proto, že hladiny některých řek by mohly stoupnout na první, v opravdu výjimečných případech na druhý povodňový stupeň," řekla Deníku Barbora Tobolová z Českého hydrometeorologického ústavu. Zároveň dodala, že očekávají největší rozvodnění u řek Olše a Bělá. 
Vlaky jezdí se zpožděním
Vlaky odjíždějící v pondělí nad ránem z Moravy do Prahy a zpět nabraly i několikahodinové zpoždění, protože došlo k ucpání vlakového uzlu u Kolína a doprava se musela složitě odklánět přes Nymburk. Naštěstí se lokalitou už dá pomalu projíždět a intervaly zpoždění se snižují. 
„Nejnáročnější byla situace kolem čtyř hodin ráno. Od té doby vlaky jezdí se zpožděním od třiceti do čtyřiceti minut," řekla Deníku Kateřina Šubová, tisková mluvčí Českých drah s tím, že to platí pro celou Severní a Jižní Moravu i Vysočinu. (jm)

Čtěte také: V celém Česku prší, srážky by měly ustávat večer

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#
Více o tématu se dočtete v tištěné nebo elektronické verzi Deníku