„Vypadá to, že kolektivní smlouvu, kterou jsme měli téměř před podpisem, jsme prakticky zahodili, pro letošek uděláme jenom nějakou úpravu a začneme pracovat na kolektivní smlouvě na roky 2014 až 2018," řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Je možné, že pro letošek nakonec zůstane v platnosti stará smlouva a jednání se znovu rozběhnou až ke smlouvě na rok 2014.

Odboráři změnili postoj po úterní schůzce s předsedou představenstva společnosti New World Resources (NWR), jíž OKD patří, Garethem Pennym. Ještě před 14 dny, po uzavření kompromisní dohody mezi vedením OKD a odbory o příplatku na dovolenou, přitom byl podpis kolektivní smlouvy na roky 2013 až 2017 prakticky jen formalitou. Špatné hospodářské výsledky firmy a situace na trhu s uhlím to ale zhatily.

„Předseda představenstva nám popsal celou situaci nejen v OKD, ale i na celém trhu s uhlím. Ta situace je kritická," řekl Jaromír Pytlík.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol řekl, že to bylo vůbec první setkání odborářů s Jihoafričanem Pennym, který je předsedou představenstva NWR od loňského září.

„Řekl jim v podstatě to, co už dříve jiní lidé z vedení firmy, ale z celosvětového kontextu. Vysvětlil jim, že bude potřebovat jejich spoluúčast na ozdravení firmy," řekl Sobol.

Předseda Nezávislých odborů technicko-hospodářských zaměstnanců OKD Jiří Zátopek řekl, že smlouvu na letošní rok z jeho pohledu ani nebylo nutné uzavírat.

Stará kolektivní smlouva totiž platí do sjednání smlouvy nové, nejdéle ale do 31. prosince 2013. „Nejsem schopen říct, jestli se letos vůbec smlouva uzavře," řekl.

Společnost NWR se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun), přičemž loni měla v tomto období čistý zisk šest milionů eur. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců. Firma chce prodat ostravskou firmu OKK Koksovny, zvažuje i prodej Dolu Paskov, ředitelství OKD se bude stěhovat z pronajaté budovy v Ostravě do vlastních prostor na Dole Darkov.

Konkrétní čísla, kolik lidí by společnost OKD mělo opustit, zatím firma nesdělila. Zatím se hovoří o 300 lidech.

Odborový šéf Pytlík řekl, že by se mělo jednat o zaměstnance šachet i správy OKD. Propouštění se má týkat administrativních pracovníků, ale například i vedoucích provozů. „Žádná konkrétní čísla nám zatím neřekli, ale určitě firma zeštíhlí. Mění se i struktura, podnik se reorganizuje," řekl Zátopek.

Chystá se také selekce těžby. Bude se týkat nejnákladnějších provozů. „Pracujeme na důkladné analýze každého porubu, jednotlivých lokalit i všech dolů a teprve podle jejich výsledků přijmeme opatření," řekl už dříve mluvčí OKD.