Firma se kvůli ekonomickým potížím a úsporným opatřením rozhodla letos oslavy Dne horníků, které se konaly vždy na začátku září v Karviné a ve Staříči, zrušit.

Vedení firmy nepřišlo vhodné pořádat slavnosti v současné napjaté době, kdy je firma nucena propouštět, a požaduje po všech zaměstnancích, aby se zapojili do úspor.

„Tímto opatřením neušetříme zásadní objem peněz, ale vzhledem k situaci na trzích se skutečně díváme na každou korunu," říká mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Pietní část slavností zůstane zachována. Ve čtvrtek 5. září uctí zástupci firmy, odborů i města Karviná památku všech horníků, kteří zahynuli při práci pod zemí.

Na pietní akt, který proběhne u sochy horníka na karvinském Univerzitním náměstí, naváže vernisáž výstavy Pro Barborku.

Výstava v prostorách Slezské univerzity představí téměř desetiletou historii sdružení, které podporuje vzdělávání, volnočasové aktivity a zdravotní péči hornických sirotků.

Společnost OKD tím chce jasně ukázat, že této iniciativy, která je mezi českými privátními firmami ojedinělá, se úsporná opatření nedotknou.

„K tradici Hornických slavností, která je poděkováním horníkům za jejich náročnou práci, se chceme vrátit ihned poté, co se nám podaří vyřešit aktuální záležitosti a stabilizovat ekonomickou situaci. Všichni doufáme, že to bude už příští rok," dodal mluvčí společnosti Vladislav Sobol.