Situace začala gradovat po 17. hodině. K panelovému domu do ulice Mládí se postupně musely sjet všechny autohlídky republikové i městské policie, které byly v tu chvíli k dispozici. I tak měli policisté co dělat, aby situaci udrželi pod kontrolou.

Zatčení a odvozu hlavních aktérů totiž vehementně bránili jejich příbuzní. Když se snažili tři policisté zpacifikovat jednoho z opilých mužů a nasadit mu pouta, spadli všichni na ženu, která se v hysterickém záchvatu svíjela na chodníku.

Při zákroku došlo k lehkému poranění jednoho ze strážníků, který si při pádu způsobil oděrky.

Policisté nakonec dva muže naložili do služebních aut a převezli na obvodní oddělení. I tam se ale za nimi taxíkem vypravili jejich blízcí. Strážníci proto museli bránit vstup na okrsek.

„Pusťte mě dovnitř. Já s ním chci mluvit. On už bude klidný, věřte mi, já ho znám," dorážel jeden z příbuzných na strážníky. Ti ho ale drželi dále od vchodu a vytrvale vykazovali pryč.

Oba zadržení byli převezeni na záchytku a policisté je budou vyslýchat až v průběhu dneška.

"Prvopočátek celého incidentu byl v rodinném sporu. Některý z nájemníků přivolal naši hlídku, aby vyhrocenou situaci uklidnila. Slovní incident však vygradoval v napadení zakročující hlídky, při kterém došlo ke zranění jednoho policisty v oblasti kolene. Na místo byla přivolána i Městská policie Havířov, za jejíž součinnosti byli pomocí donucovacích prostředků zadrženi dva muži ve věku 23 a 39 let, kteří byli následně převezeni na obvodní oddělení k provedení dalších služebních úkonů. V dané věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin výtržnictví a přečin násilí proti úřední osobě. Policisté i nadále prověřují a dokumentují všechny okolnosti a souvislosti celého incidentu," popsal policejní mluvčí Miroslav Kolátek. 

Ulice Mládí už sice není součástí tzv. starého Šumbarku, ale od vyhlášené romské čtvrti je doslova na dohled a ještě donedávna platila za poměrně klidnou část.

Nájemníci se romského klanu bojí

Lidem z domu už došla trpělivost a začali podepisovat petici za vystěhování problémové rodiny jinam. "Máme strach. Jsou s nimi věčně problémy, vyhrožují nám. Bojíme se pouštět naše děti ven," řekli nájemníci.

„Je to tady strašné a má to být ještě horší. Z velkých bytů 5+1 prý mají dělat menší sociální byty, takže tady bude ještě více lidí. Mám dvě malé děti a samotné je ven nepustím ani náhodou, nemůžu si to dovolit. Agresivní nejsou totiž jenom ti dospělí, ale i ti jejich malí. Ani nevím, kolik jich v tom bytě žije. Pokaždé, když jdu kolem, tak je tam někdo jiný," popsala situace v domě jedna nájemnice.

„Je to problém skutečně této rodiny, která není schopna se přizpůsobit životu v naší společnosti. Ty hádky jsou každodenní. My máme mentálně postižené dítě a toho věčného kraválu se bojí a bojíme se i my. Nedovedu pochopit, proč se oni nedovedou s námi sžít. Ať jim dá někdo nějaké desatero slušného chování," řekl další nájemník.

Podle dostupných informací se jejich přání ve vystěhování zřejmě naplní, protože rodině končí nájemní smlouva a radnice jim ji patrně nenechá prodloužit.

Už dopoledne se k situaci vyjádřil primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Právě on inicioval schůzku největších vlastníků bytů, kde se jednalo především o opatřeních vedoucích k zajištění klidného bydlení slušných nájemníků. Deník o tom informoval v článku: Na problémové nájemníky chtějí v Havířově silnější páky

Primátor: Minorita nám nebude určovat styl života

„O události jsem byl informován od ředitele Městské realitní agentury i městské policie už včera a dneska jsem získal další informace. Schází nám legislativní nástroje k tomu, abychom mohli zakročit rázně. Částečně by mohl pomoci nový občanský zákoník. U této konkrétní rodiny mám takové informace, že jde skutečně o problémové nájemníky, kterým končí nájemní smlouva a nebude jim prodloužena. Pokud by se problémy do té doby ještě opakovaly, dáme návrh na soudní vystěhování, což je ovšem otázka i čtyř měsíců. Je škoda, že my nemůžeme exekučně tyto lidi okamžitě vystěhovat. Město připravuje nové podmínky pro přidělování městských bytů, aby se do nich mohli stěhovat jen ti slušní. Adresoval bych těm, kterým se tady nelíbí a dělají problémy, aby se přestěhovali jinde. Nenecháme si vnucovat jiný styl života, než který je běžný a normální. To znamená, že minorita nám nebude určovat, jak my máme žít," řekl v úterý dopoledne primátor Osmanczyk.

VIDEOREPORTÁŽ

Zdroj: Youtube