„Určitě můžeme říct, že se opatření vyplatilo. V některých periferních lokalitách, kde se dříve hromadily odpadky, už černé skládky nemáme," uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Fotopasti jsou přitom mobilní, takže je mohou úředníci a strážníci libovolně podle potřeby přemístit. Teoreticky tak mohou zaměřovat jakékoli místo ve městě. „Těch fotopastí máme celkem šest, přičemž jediné stále a zveřejnitelné místo je v bývalé kolonii Vagonka, jinak místa měníme," potvrdila Swiderová.

Právě ve Vagonce byl problém s ukládáním odpadu, výjimkou nebylo ani rozdělávání ohňů bezdomovci.

A právě lidé bez domova nebo sběrači kovů jsou nejčastějšími objekty minikamer. „Ale je pravda, že už jsme takto zaznamenali i spořádané občany, kteří vysypávali odpad tam, kde neměli," upozornila mluvčí města.

Podle záběru z fotopasti lze pachatele snadno usvědčit. Důležitá je ale prý i preventivní funkce.

„Když lidé vědí, že je může někdo vyfotit, tak odpadky venku nevysypou," doplnila Šárka Swiderová.

Fotopasti si pochvaluje také městská policie. Podle zástupce ředitele Václava Ožany je jejich předností, že jsou mobilní, a dají se tak umístit na místa, kde je ,nejvíc tlačí bota'. Na druhé straně se podle jeho slov nejedná o všelék, který by problém úplně vyřešil.

„Jde spíše o podpůrný prostředek, tím hlavním je hlídková činnost a především přenos informací od lidí. Pokud včas zavolají a nahlásí nám to, tak jsme schopni to urychleně a efektivně vyřešit," zdůraznil Ožana.

Fotopasti navíc mohou odhalit skutky, o kterých by se strážníci dozvěděli později nebo vůbec, a mohli by tak zabránit rozšíření skládky.

„Občas se stává, že velké skládky vznikají z těch menších. Někdo něco vysype do přírody a další vidí, že tam už něco je, tak tam ještě něco dosypou," dodal zástupce ředitele Městské policie Karviná.

Fotopasti využívají také v Havířově. Podle ředitele Městské policie Havířov Bohuslava Murase je však jejich využitelnost omezená. Veškerá data se totiž musí nejdříve z kamer stáhnout.

„Bohužel proto nemůžeme zasáhnout okamžitě," vysvětlil Muras. I přesto se již podařilo strážníkům identifikovat několik původců černých skládek, když fotopast zachytila auto, kterým pachatel přijel. Nicméně v horizontu několika týdnů by v Havířově měli mít modernější fotopasti.

„Ty by měly okamžitě odesílat informace a strážníci by tak mohli dopadnout pachatele přímo při činu," dodal ředitel městské policie.

V Orlové fotopasti nemají. Obyvatelé však mohou využívat aplikace ´Zmapuj to´ a pomocí chytrých telefonů vyfotit a nahlásit černou skládku. Foto a informace se pak objeví na mapě na internetu.

„Náš zaměstnanec tyto stránky pak pravidelně monitoruje. A pokud se tam nachází nějaké hlášení, tak se zjišťuje, na jakém pozemku to je, zda městském či v soukromém vlastnictví. Následně komunikuje s městským úřadem a zajišťuje, aby se tato černá skládka nebo přeplněný kontejner a podobné závady odstranily," vysvětlil předseda představenstva SMO Waldemar Danělišyn.