„Není pochyb o tom, že tento zlom naší zemi prospěl. Jsou tady samozřejmě věci, například v oblasti ekonomiky, které by šly řešit jinak a lépe. Obecně se ale kvalita života u nás velmi zlepšila, máme svobodu, zvýšil se i průměrný věk obyvatel a podobně,“ hodnotí bohumínský starosta a senátor Petr Vícha (ČSSD).

„To, že k takové změně došlo, je správné,“ uvedl starosta Orlové Tomáš Kuča (ČSSD). „Nyní jsme stále ve fázi, kdy se pořád učíme, jak v demokracii žít,“ shrnul pak dosavadní polistopadový vývoj.

Kladně hodnotí listopadové datum také havířovský náměstek primátorky Josef Bělica (ANO). „Samozřejmě je dobře, že se tak stalo. Ten proces změn, který trvá dodnes, není ideální a bez chyb, myslím si ale, že v posledních letech se ho daří korigovat správným směrem,“ podotkl dále.

„Myslím si, že pro naši republiku to byla skvělá věc,“ míní také šéf karvinské buňky ANO a zdejší opozice v zastupitelstvu Antonín Barák. „Bohužel se poté našli i mnozí nepoctiví politici, kteří následné dění začali zneužívat ve svůj prospěch, a tím brzdili a dodnes brzdí vše dobré, co nám polistopadový vývoj přináší,“ dodal.

Náměstkovi karvinského primátora Miroslavovi Hajudšíkovi (KSČM) bylo v roce 1989 pět let. „Nemám tedy možnost srovnávat, myslím si ale, že naše společnost se někam posunula. Zároveň mě mrzí, že spoustu věcí se udělala špatně. Spoustu firem se přivedlo ke krachu a dnes jsme závislí například na dovozu nekvalitních potravin. Připustily se také problémy s nepřizpůsobivými lidmi, kterých stále přibývá. Nikdo nemusí pracovat, což minulá doba neznala,“ podotkl karvinský politik.

Naopak v opozici je KSČM v zastupitelstvu v Havířově. A jak hodnotí 17. listopad 1989 a dění poté tamní komunistický zastupitel a nyní i čerstvý poslanec Daniel Pawlas? „Bylo to období mnoha promarněných šancí a představ, které se nenaplnily,“ řekl stručně.

Uzavírka podjezdu pod železniční stanicí v Havířově.
Podjezd v Havířově bude uzavřen až do neděle