„V minulosti jsme příspěvek poskytli na obnovu unikátních secesních výkladců a dveří historického domu nacházejícího se na Hlavní třídě a loni na obnovu zdobně pojatého historického oplocení u bytového domu v Masarykových sadech,“ připomněla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

K dispozici je letos 300 tisíc korun. „Poskytovatel se bude finančně spolupodílet na úhradě celkových uznatelných nákladů realizovaného projektu ve výši 50 procent,“ dodala Havlíková s tím, že žádost lze podávat od 1. února.

Český Těšín je tak jediným městem okresu, které peníze na tyto účely nabízí. V Orlové i Bohumíně jsou památkově chráněné objekty v majetku města.

Několik domů a obchodních výloh na Hlavní třídě prošlo nedávno rekonstrukcí. Častěji se zde objevují také střídmější reklamní poutače.
Výzva českotěšínské radnice nese první ovoce

Havířov má fond, ze kterého město poskytuje dotuje anebo dary. „V tomto případě si může zažádat jiný subjekt,“ informovala mluvčí Havířova Jana Kriš.

Karviná pouze z titulu orgánu státní památkové péče informuje vlastníky nemovitých kulturních památek zapsaných v Ústředním seznamu kulturních památek ČR na území obcí Karviná, Petrovice u Karviné, Stonava a Dětmarovice, že v roce 2019 Ministerstvo kultury ČR vyhlásilo program Podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.

„Program je určen na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, popř. na obnovu movité kulturní památky pevně spojenou se stavbou, například oltáře a varhany v kostelech, pokud jsou kulturní památkou,“ vysvětlil mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček. Minimálně dvaceti procenty se musí podílet vlastník. K dispozici je však pouze 111 tisíc korun.

Zejména pro děti je návštěva provozů elektrárny velkých zážitkem.
Elektrárna v Dětmarovicích loni přivítala více návštěvníků