Středeční odpoledne na pláži bylo příjemné. Ve vodě dováděly děti, někteří dospělí se vydávali na vodu na lehátku. Mezi slunícími se lidmi a dekami byl pořádek, žádné neuklizené odpadky. Jedna žena právě do koše odhazovala slupku od banánu. Idylka. Vše, jak má být.

Zřejmě to ale byla náhoda. Podle zkušeností lidí, kteří chodí odpadky na pláže uklízet, tam bývá neuklizených odpadků mnoho. „Nejsem překvapený. Bohužel musím konstatovat, že jsem nic jiného nečekal. Z dlouholetých zkušeností vím, že někteří lidé se po sobě prostě uklízet nenaučí. Lidé přinesou sto procent „odpadků“, ale odnesou jen čtyřicet,“ říká Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STARS Karviná, která se pláže okolo jezera od firmy Asental pronajala a zajišťuje úklid.

„Naši lidi tam chodí uklízet denně včetně víkendů. Ale co mi říkají, tomu se někdy nechce věřit. Ano, víme, že košů je tam málo, proto chceme do budoucna přidat další. Když jsou koše přeplněné, někteří házejí odpadky vedle na zem. To je ta lepší varianta. Mám ale pocit, že někteří lidé se po sobě uklízet nikdy nenaučí a spoléhají na to, že to za ně uklidí někdo jiný. A to nemluvím o táboření ve stanech a rozdělávání ohně v tomto prostoru, což je zakázáno,“ vyjmenovává nešvary, se kterými se kolem Karvinského moře lze setkat, Petr Dyszkiewicz. Kontrolu na místě provádí i on sám, téměř každý večer, se do těchto míst vydává na kole.

Podobné zkušenosti má šéf Technických služeb Karviná Zbyněk Gajdacz. „Kromě košů přímo na pláži míjejí lidé cestou k vodě velký kontejner na plastový odpad. A stejně ty petky nakonec skončí u vody. Nechápu,“ kroutí hlavou Zbyněk Gajdacz.

Ilustrační snímek.
Město s uzavřeným koupalištěm možná koupí jezero Kozí becirk