Deník v pátek vedení domova navrhl, aby mohl zařízení v pondělí navštívit. To sice bylo umožněno, dále než do kanceláře ředitelky se však redaktor nedostal a hned zkraje schůzky byl požádán, aby po dobu návštěvy nenatáčel a nefotografoval.

„Od pátku, kdy jsme vydávali naši tiskovou zprávu, se nic nezměnilo. Znovu zdůrazňujeme, že v domově svrab neevidujeme,“ zopakovala mluvčí Michaela Kopřivová.

Ruka jedné klientky domova seniorů SeneCura v Havířově-Šumbarku.
Hrozí domovu seniorů kvůli svrabu karanténa?

Domov se opírá o sdělení praktické lékařky Dagmar Kusákové. „Někteří klienti si stěžovali na pocity svědivé kůže. Po vyšetření kožním lékařem nebylo u žádného z klientů diagnostikováno parazitní onemocnění, jednalo se o nespecifickou dermatitidu, způsobenou většinou očkováním vakcínou Prevenar 13. Vyšetření bylo prováděno také mikroskopicky, onemocnění kůže zákožkou svrabovou však nebylo nikdy prokázáno. Pokud jsou klienti při svědivé dermatitidě promazáni Infectoscabem, je to činěno jen z preventivních důvodů, podle doporučených postupů.“

Zaměstnanci i příbuzní klientů Deník informovali, že v domově v posledních dnech, včetně víkendu, panuje nezvykle čilý ruch. Osobně přijeli i zástupci vyššího vedení společnosti.

Nadřízení se už od minulého týdne snaží zjistit, kdo o situaci informoval média. „Prověřujeme, kdo, proč a jak uvedl média v omyl,“ uvedla už v pátek mluvčí.

Domov seniorů GradPark v Havířově.
Provozovatel domova seniorů se brání nařčení, že klienti trpí svrabem

Zaměstnancům byly předloženy k podpisu dohody o mlčenlivosti, což někteří berou jako určitou formu nátlaku. Tomu ale firma oponuje. „Jsme korporátní společnost a dohody o mlčenlivosti jsou standardním postupem, zvláště době platnosti GDPR,“ dodala mluvčí.

„Situace je nyní na domově hodně napjatá. Přijelo i hlavní vedení, ale stále se vše tutlá. Svědčí o tom i to, že nechávají všechny podepisovat mlčenlivost. Na některých patrech je pořád nedostatek zaměstnanců, což se nedá zvládat. Všichni mají strach,“ uvedla jedna z pracovnic.

Současná situace silně připomíná tu loňskou. Tehdy vedení domova bagatelizovalo následky nákazy svrabem. V době, kdy se vědělo, že klienti i zaměstnanci mají svrab, nebyl vyhlášen zákaz návštěv a nemocní senioři byli bez upozornění na možnou nákazu svrabem překládáni do nemocnice. Tamní personál to naštěstí odhalil. Za možný zdroj nákazy byli označení zaměstnanci, kteří si měli parazita přivézt z dovolené.

Podobné je to i nyní. „Jediný případ, o kterém víme, se týká jedné z našich zaměstnankyň, toho času v pracovní neschopnosti, která nám uvedla, že byla preventivně přeléčena Infektoscabem kvůli výskytu svrabové infekce v její rodině,“ sdělila mluvčí Kopřivová.

Ilustrační foto.
Případů svrabu přibývá, nákaza nehrozí jen lidem bez domova
Domov seniorů GradPark v Havířově.
Domov zatajil svrab před nemocnicí, které hrozilo zavlečení nákazy