Rozhazovali, nebo pomáhali skutečně potřebným? Jestli si takovou otázku před podzimním hlasováním položí voliči, odpověď se bude lišit. Rodiče možná zatleskají, lidé v bytové nouzi asi jásat nebudou.
Na sociální oblast se zaměřil další volební audit Deníku.

INDEX DENÍKU POHLEDEM KRAJE
POMOHLO MLADÝM RODINÁM ZVÝŠENÍ PŘÍDAVKŮ NA DĚTI?

Hlasování u druhé otázky dopadlo v našem kraji takto: ANO 45 (68,2%)
NE 21 (31,8 %)

 

„Zůstala jsem s klukem sama a jeho otec mi víceméně nepřispívá. Žijeme jen ze sociálních dávek. Máme hmotnou nouzi, úřady nám doplácejí na živobytí, bydlení a cestovné, mám dětské přídavky i maximální příspěvek na péči o blízkou osobu navýšený o dva tisíce korun, protože jsem samoživitelkou," popisuje svou současnou životní situaci paní Lenka.

Než její syn onemocněl, podnikala. Provozovala dětský bazárek v Hrabůvce.

„S tím je konec, přestala jsem před necelými sedmi lety pracovat, abych se mohla o Dominika starat naplno. Nepřipadalo v úvahu, aby skončil v ústavu. Má diagnózu, u které mu lékaři dávali nejvýše dva roky života, ale on je tady stále. Je mu čtrnáct a půl…" pokračuje.

Kromě starostí o dítě trvale upoutané na lůžko či invalidní vozík – a po nedávném respiračním selhání napojené na dýchací přístroj a vyživované pomocí sondy – tak řešila i finanční existenci.

Související: Marie Tichá z Opavy: Důchod mi stačí, jsem spokojený člověk (1. díl seriálu Volební audit Deníku)

Zdroj: Archiv Deníku

„Když nenastanou neočekávané výdaje, docela dokážeme vyjít. Ale čáru přes rozpočet nám dělají jakékoliv platby navíc. Jako třeba opravy a další věci okolo auta," říká s tím, že vyžít jí pomáhá i podpora Nadace DOBRÝ ANDĚL.

Kladně proto paní Lenka především hodnotí navýšení příspěvku o péči v loňském roce: „Pokud by byly tyto peníze započítávány do mých příjmů, znamenalo by to katastrofu. Museli bychom se velmi uskromnit. Asi bych ani nedokázala tomu dítěti dopřát všechno, co potřebuje." 

Léta rovněž nebyla (a ani na ni neměla) na dovolené. „Potřebovala bych ji jako sůl. Občas mi sice s hlídáním Dominika pomůže má už dospělá dcera a mobilní hospic Ondrášek, ale jinak jsem neustále v zápřahu," dodává na závěr. 

Související: Audit Deníku: S integrací se musí začínat už v první třídě (2. díl Volebního auditu Deníku)

Vybrané odpovědi panelistů:

Marian Žárský, ředitel MěKC FrenštátZdroj: Archiv DeníkuMarian Žárský, ředitel MěKC Frenštát:

„Určitě ano, ale měl by to být jen jeden krok k podpoře porodnosti a mladých rodin. Děti jsou budoucnost a stát by měl tuto problematiku vnímat jako jednoznačnou prioritu."

Salome Sýkorová, starostka obce ZátorZdroj: Archiv DeníkuSalome Sýkorová, starostka obce Zátor:

„Pomohla by dobře placená práce. Je třeba, aby si mladí zvykli, že své peníze a určitý blahobyt si musí zajistit svoji pílí. Naše babička říkávala, že není dobré darovat ryby, ale naučit je chytat."

Radovan Burkovič, jednatel JOB-Centra, Ostrava:Zdroj: Archiv Deníku

Radovan Burkovič, jednatel JOB-Centra, Ostrava:

„Dětské přídavky jsou přiznáním politiků, že narozením dítěte upadá rodina ztrátou výdělku jednoho z manželů a zvýšením počtu osob v rodině do chudoby. K tomu politici přidávají každoročně směšné zvyšování slev na daních za děti po stokorunách. To je výsměch zodpovědným lidem, kteří zakládají rodiny a vychovávají děti. Slevy na dani by měly být jednotné na člověka bez ohledu na to, zda je dítě, student nebo dospělý. Tak by byly rodiny motivovány vydělávat peníze a dávat je do rodičovství a výchovy dětí."

Petr Pavlíček, ředitel Mendlova gymnázia, OpavaZdroj: Archiv DeníkuPetr Pavlíček, ředitel Mendlova gymnázia, Opava:

„Vrátil bych se k modelu novomanželských půjček i k odečtu od hranice odchodu do důchodu. Pomohlo by levnější dětské oblečení, ale je jasné, že když rodiče musí dítěti kupovat botičky čtyřikrát za rok, obchodník navýší cenu."

Redakce Deníku na sklonku funkčního období nynější vlády připravila seriál „volebních auditů", které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní „Panel Deníku": výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.SEZNAM VŠECH osobností z Moravskoslezského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE.