Hejtmanství nechalo na vytížené turistické lince nasadit maximální možný počet vozidel a posílilo nejžádanější spoje. „Dopravce má přesně definovaný počet nasazovaných vozidel na jednotlivé spoje. Od jednoho po maximálně čtyři autobusy. Objednali jsme nejvyšší možný počet vozidel a posílili nejžádanější spoje,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Připomenul, že na Ovčárnu mohou zamířit také zájezdové autobusy. Pokud zde nezapakují, jen vysadí turisty a obratem sjedou dolů, mají výjezd zdarma. To někteří zájezdoví dopravci netušili. „Místo toho vysadili turisty na Hvězdě s tím, aby přestoupili na linkový autobus. I proto se tam kumulovali cestující a lidé byli nespokojeni,“ dodal Unucka.

Jízdy historických vozidel Dopravního podniku Ostrava.
OBRAZEM: Ostrava si užívá víkendové vyjížďky starými vozy. Šoféři o ně bojují

Zájem lidí o linkovou dopravu na Ovčárnu je o prázdninách velký. Výjezd osobních aut je zde zpoplatněn. I řidiči, kteří jsou ochotni vytáhnout z peněženky 350 korun, nemají jistotu, že na Ovčárně zaparkují. Tamní parkoviště není příliš velké, výjezd je zde navíc omezen kvůli ochraně přírody. Pětikilometrová silnice od Hvězdy k Pradědu je úzká, proto na ní správa silnic dopravu reguluje. Nahoru vozidla vyjíždí každou celou hodinu, dolů v půl.

Reportér Deníku se na Praděd vydal kvůli paradoxní situaci, která zde panuje. V Moravskoslezském kraji platí přísnější koronavirová omezení než v Olomouckém. Hranice krajů přitom oblast Pradědu půlí. Zatímco v části chat platí striktnější pravidla, o pár set metrů dál v jiných jsou rozvolněna. Celou oblastí přitom pendlují stejní návštěvníci.

Reportér se přitom setkal s lidmi, kteří museli hodinu čekat na další spoj, protože se do linkových autobusů na Ovčárnu nevlezli. Cestující v nich musí mít nasazenou ochranu úst a nosu. „My jsme si s sebou roušku vzali, protože je tu opravdu hodně lidí a navíc jsme jeli autobusem. V autobuse ji měli skoro všichni, ale někdo si roušku zapomněl, protože je třeba z jiného kraje,“ popsala situaci jedna z turistek.

Svěcení dopravních prostředků u kostela svatého Františka a Viktora. 26.července 2020 v Ostravě-Hrušově.
PODÍVEJTE SE: Ostravský kněz žehnal dopravním prostředkům. Došlo i na kočárek