Jde o vůbec první celovečerní snímek právě o této velmi specifické oblasti naší republiky. To byl také důvod k rozhovoru s Petrem Šiškou.

Petře, vím, že přípravy k natáčení filmu od našeho posledního setkání pokročily. Můžete nám tedy prozradit zase něco více?

Ano, při našem posledním setkání jsem nosil v hlavě myšlenku, zrodila se synapse snímku, ale pak nastala každodenní dřina a práce nejenom na scénáři, ale také schůzky s rodícím se filmovým štábem a producenty snímku, kterými je společně s námi společnost Three Brothers Production, konkrétně producent Viktor Krištof. Jsem moc rád, že se režie ujal Dušan Rapoš. Líbil se mu ten nápad. Samozřejmě že spolupracoval na scénáři, který jsem vytvořil. Hodně mi pomohl při typologii jednotlivých postav, tedy aby vzniklo něco, co by mělo hlavu a patu, a diváka v kině zaujalo. Už na počátku jsme si řekli, že chceme natočit pohodový film s hezkými herci a písničkamí, ale také z nádherného prostředí, kterým bezesporu Těšínské Slezsko je, a které ještě nikdo před námi v celovečerním filmu neměl možnost ukázat. Těch zákoutí a krásných míst je tady opravdu velmi mnoho. A když se do toho zasadí zajímavý příběh, samozřejmě propojený láskou, muzikou, napětím, ale bohužel i smrtí, tak se domnívám, že z toho může vzniknou i pohodová letní romantická balada, která by mohla lidi všech generací přivést do kina.

Vím, že pěvecké a herecké obsazení je přímo hvězdné. Prozradíte v tomto směru už něco více?

Vzhledem k tomu, že se jedná o česko-slovensko-polský film, mohu prozradit, že ve dvou hlavních rolích by se měly objevit dvě významné mladé polské herecké osobnosti. Jednou z nich je Michalina Olszańska, která si zahrála hlavní roli ve snímku Já, Olga Hepnarová, který měl úspěch na Berlinale. Samozřejmě v našem snímku bude hrát úplně jinou postavu. A hlavní herecký hrdina Maciej Musial ve filmu Muzikanti je současný držitel polské prestižní ceny Telekamera za objev roku. Mohu už prozradit, že roli bývalého rockera a ve filmu i správce kempu ztvární Pavel Kříž. Je to pro něho další velká herecká výzva, když si uvědomíme, že v poslední době si zahrál před kamerou dvě úplně odlišné role jednu v Básnících a druhou přímo postavu Hitlera ve snímku Lída Baarová. Navíc nyní bude kompletně potetovaný a nechává si narůst dlouhé vlasy, tedy nebude mít paruku, což bude také velmi zajímavé. Jako jeho spoluhráči se před kamerou objeví Maroš Kramár, Martin Dejdar a řada dalších známých herců.

Postavu faráře prý ztvární Norbert Lichý…

Ano a mám z toho velkou radost, neboť právě on má chatu v Bystřici nad Olší a je to vynikající muzikant, který si dokonce ve filmu coby duchovní také zahraje na hudební nástroj.

Prozradíte samotný příběh filmu?

Zatím bych neměl moc prozrazovat, spíše bych chtěl pozvat diváky, aby se raději sami šli podívat do kina. Snímek by měl mít premiéru v únoru příštího roku. Co mohu ale už nyní říci, že ve filmu zazní premiérově spousta nových autorských písní. Tou nejvýznamnější posilou bude určitě Jarek Nohavica, který už má připravenou i titulní píseň k tomuto filmu, kterou osobně zazpívá. Na nových písničkách usilovně pracuje také Peter Cmorik, několikanásobný slovenský „zlatý slavík", který bude zpívat i hlavní postavu ve filmu a který také v ostravském divadle úspěšně ztvárnil Ježíše v muzikálu Jesus Christ Superstar. Renomovaný skladatel Lešek Wronka má na starosti celou hudební supervizi filmu. Nesmím zapomenout ani významné hudební osobnosti z našeho regionu, k nimž patří Ewa Farna, Markéta Konvičková, Albert Černý a mnoho dalších, včetně hráčů extraligového hokejového týmu Třince, kteří mají také svou roli ve filmu.

Co si slibujete od realizace tohoto náročného filmového projektu?

Věřím, že v konečném výsledku by mohl vzniknout snímek, který by určitým způsobem navázal na populární sérii filmů, které začínaly Fontánou pre Zuzanu I před více než čtvrtstoletím. Ostatně i proto, že její režisér, hudební skladatel a romantický člověk Dušan Rapoš, který má cit pro krajinu Těšínských Beskyd, neboť v současné době střídavě žije v Havířově, ale také v Kanadě, se ujal režie i našeho filmu. Jsem moc rád, že do našeho štábu jsme ulovili i fantastického kamerama Davida Ployhara, kterého diváci mohou znát z poslední doby například z filmu Fotograf. A neměl bych zapomenout ani na polskou hudebnici Halinu Mlynek. A právě s tou naší „sestavou" se domnívám, že máme šanci filmem oslovit česko-slovensko-polské publikum ve větší míře, už proto, že folklor, který se ve filmu objeví, budou prezentovat třeba i stále více populární muzikanti z kapely Kollárovci, což jsou horalé z Tater.

Ve filmu je i několik velkých masových scén…

Některé z nich se budou natáčet 13. srpna přímo na Svátku Horalů v Jablunkově, kterých se mohou zúčastnit prakticky všichni návštěvníci těchto oslav. Právě tam budou zpívat Kollárovci, ale nejenom oni. Další scény chceme natáčet 20. srpna na slavnostech v obci Hrádek, ale také 4. září v rámci Slezských dnů v Dolní Lomné. Samozřejmě těch natáčecích míst je daleko více, patří k nim i Garage club v Ostravě-Martinově, kde se budou odehrávat koncerty, ale i mejdany našich hrdinů, dále Belkova skála, některá sportoviště, kde se provozuje thai box, ale i moderní Werk Arena v Třinci či areál Velké Matice slezské v Dolní Lomné.

Jak dlouho chcete natáčet?

Přípravné práce na natáčení jsou v plném proudu. V těchto týdnech se dokončuje casting na všechny role, objíždíme lokace a celá osádka, která bude čítat asi šedesát lidí, by měla strávit v Těšínském Slezsku letos v létě pětadvacet natáčecích dnů. Je to velmi náročný projekt. Jsme velmi rádi, že společně se společností Three Brothers Production, která jde do toho jako koproducent, jde do toho také osobně jako koproducent Ján Moder, významný mecenáš Těšínského Slezska, bez něhož by například navznikla známá Werk Aréna v Třinci, ale i řada další kulturních a sportovních aktivit. Věřím, že ho nezklameme a že ten film udělá radost nejenom jemu, ale i mnoha dalším lidem, kteří žijí v Těšínském Slezsku, ale i třeba těm, kdo sem jezdí za krásou přírody, anebo ji prostřednictvím filmu pro sebe do budoucna objeví. Foto: Petarda Production