Polozapomenutá lokalita Horeček na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic bude mít od příštího roku hned dvě nebe. Pod tím skutečným, ve výšce patnácti metrů nad zemí, vyroste další, které zastřeší přírodní amfiteátr. Navíc se spojí s unikátní expozicí v korunách stromů.

Trochu sci-fi film připomínal nápad vybudovat na Horečkách Beskydské nebe, vzdušnou konstrukci imitující oblohu, která by zastřešila tamní amfiteátr. Když jej ale jeho tvůrci spojili s výstavbou naučné stezky v korunách stromů, Regionální operační fond Moravskoslezsko dal myšlence zelenou.

Vznikne nebe i lávka

Projekt za deset milionů korun se rozjede v příštím roce. Kromě výstavby vzdušné konstrukce vznikne také téměř sto metrů dlouhá lávka v korunách stromů.

Podívejte se, jak vypadá první česká stezka v korunách stromů v blízkosti vodní nádrže Lipno - snímky naleznete v přiložené fotogalerii.

Naučná stezka ve výšce patnácti metrů nad zemí přiblíží návštěvníkům ptačí říši. „Zaměření na dravé ptáky, jejichž dřevěné siluety se budou vznášet pod klenbou střechy pódia, není náhodné. Při tvorbě projektu jsme konzultovali náš záměr se Záchrannou stanicí ohrožených živočichů v Bartošovicích a také s odborníky z Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Na lávce v korunách tak vznikne celkem šest zastavení, na kterých se budou moci návštěvníci Horeček seznámit s životem a pobytovými znaky ptáků i dalších živočichů obývajících toto prostředí," prozradil plány tvůrce projektu Beskydské nebe Marian Žárský.

Expozice by měla být dotyková a lidi vzdělávat zajímavým interaktivním způsobem, který je v dnešní době velmi oblíbený.

„To bude znamenat nejen možnost nahlédnout přímo do ptačích hnízd, sovinců, ale pro děti také to, že si například vyzkoušejí, jak pohodlné je sedět v hnízdě majestátního orla skalního, který se díky nezměrnému úsilí do Beskyd pozvolna vrací," doplnil Marian Žárský.

Související článek: Jako na trumfové eso sázejí ve Frenštátě na Horečky a okolí - více zde: Povede stezka v korunách stromů?

V projektu Beskydské nebe Život v korunách stromů se nezapomene ani na obnovu atraktivních míst na Horečkách. Desetimilionová investice zajistí také vybudování posezení s informačními cedulemi například u Lurdské kaple, Mařenčiny studánky anebo Sušárny ovoce navržené architektem Dušanem Jurkovičem. Na louce u Pantáty v blízkosti Zvoničky Strážkyně Beskyd pak vznikne „bosý chodníček", na kterém si budou moci děti i dospělí vyzkoušet, jaké to je, chodit bosí po různých typech přírodních materiálů.

Začít mají na jaře

„Podle harmonogramu projektu by se s realizací staveb mělo začít na jaře roku 2014. Věříme, že vše půjde hladce a administrativní proces se nebude zbytečně protahovat. Celá realizace je naplánována tak, aby stavební práce nenarušily kulturní akce, které budou probíhat na Horečkách během léta 2014. Beskydské nebe a stezka v korunách stromů by pak mohly přivítat první návštěvníky na jaře roku 2015," uvedla koordinátorka projektu Lucie Cábová.

To ale neznamená, že by se měly práce na Horečkách zastavit a čekat až do září příštího roku. Už během jara se počítá s investicemi z fondu na obnovu Horeček, které nejsou závislé na evropských penězích a budou je realizovat Trojanovice spolu s Frenštátem. Půjde o kompletní opravy veřejného osvětlení, komunikací a schodiště kolem můstků Jiřího Rašky s rozšířením výškového kvízu Lvíčka Fittyho a montáž osmi masivních, ručně vyřezávaných laviček v okolí amfiteátru a restaurace Rekovice.

Už před dvěma lety započaly obě samosprávy, Frenštát i Trojanovice, ze společných finančních prostředků opravovat přírodní amfiteátr. Loni byl založen společný fond na obnovu Horeček, ze kterého se v letošním roce financovalo vybudování hlediště v amfiteátru a oprava místních komunikací.