Moravskoslezský kraj Gastronomie v Moravskoslezském kraji se stále posouvá nahoru. Důkazem může být i to, že se letošního, už sedmého ročníku svátků jídla Maurerova Grand restaurant festivalu zúčastní 13 restaurací z regionu. V počtu zapojených podniků je tak náš kraj hned druhý v pořadí za Hlavním městem Prahou.

Zájemci mohou volit z celkem 3 festivalových ochutnávek:
Základní ochutnávka 1 jídlo podle výběru + láhev přírodní vody za 250 korun

Dvouchodová degustace 2 jídla dle výběru + 1 sklenka vína nebo 1 sklenka piva + 1 láhev přírodní vody za 500 korun

Tříchodová degustace 3 festivalová jídla + 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva + 1 láhev přírodní vody za 600 korun

*Všechny ceny jsou uváděny jako ceny s daní z přidané hodnoty. Lahví vody se rozumí minimální množství 0,33 l. Sklenicí vína se rozumí minimální množství 0,125 l bílého nebo červeného vína. Sklenicí piva se rozumí minimální množství 0,3 l.

Mezi stálice, jako je Zámek Zábřeh, restaurace Bamboo v Park Inn hotelu či Buena Vista hotelu Vista, se letos dostali také nováčci. K těm patří například Loft restaurant v City.City hotelu v Ostravě-Přívoze, restaurace Janák hotelu Mercure v centru Ostravy nebo Valašská koliba hotelu Sepetná v Beskydech. „Gastronomie v Moravskoslezském kraji roste," podotkl při své návštěvě Ostravy zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Festivalové ochutnávky jsou v prodeji už od 1. prosince minulého roku. Podle aktuálních statistik si lidé objednali v kraji prozatím přes 700 degustací. Největší zájem je o menu restaurace Buena Vista v Ostravě-Zábřehu a Miura v Čeladné, kde je aktuálně prodáno více než 130 degustací. Nejmenší zájem je naopak o restauraci Janák hotelu Mercure, která prozatím prodala jen sedm ochutnávek.

Ochutnejte, co jste zvyklí vyhazovat

Novinkou letošního ročníku festivalu je myšlenka co nejméně plýtvat surovinami. „Není nám lhostejné mrhání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu ve stylu hesla Taste-Waste (v překladu „vyzkoušejte to, co jste zvyklí vyhazovat", pozn. red.), aby tedy hledaly způsoby, jak omezit plýtvání. Mezi taková jídla patří například chipsy ze slupek brambor, kostní polévka s žilkami z foie gras nebo paštiku z ořezu z daňka," vyjmenoval milovník jídla Pavel Maurer. Původní myšlenka festivalu byla podle něj velmi jednoduchá. „Dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících."

Jak se festivalu zúčastnit?

Každý, kdo chce ochutnat z nabídky dohromady devětatřicetiv jídel v kraji, si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také jednu ze tří variant a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Zájemci mohou následně svůj zážitek ohodnotit. A to na stejné internetové adrese: www.grandrestaurantfestival.cz.

Kromě klasických ochutnávek nabízí festival další speciální nabídky, takzvané Mňam balíčky nebo gastronomické výpravy prostřednictvím MňamBusu či MňamRikši. Tento rok hostí slavnosti jídla celkem 93 podniků ve všech krajích České republiky. Grand restaurant festival začne už tento pátek a potrvá až do 29. února.

Manažerka festivalu Klára Foitlová dodala, že v rámci loňského ročníku festivalu se vypilo přibližně deset tisíc litrů vody. „Grand restaurant festival se konal ve 32 městech po celé České republice a navštívilo jej 27 831 hostů. Největší zájem byl jako obvykle v Praze, pak v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji," uzavřela rekapitulací předešlého ročníku manažerka Foitlová.

Otázka pro Pavla Maurera, zakladatele Grand restaurant festivalu (GRF):

Kolik restaurací jste za svůj život stačil navštívit?

"Každý rok projím malé auto střední třídy. Když je někdo zahradník, musí si koupit traktor, já to projím. V podstatě chodím do restaurace téměř každý den. Ze sedmi dnů v týdnu jsem pět až šest dnů v nějaké restauraci. Snažím se jít pokaždé do jiné, což se mi daří, protože se jejich počet pořád zvyšuje. Stejně tak je to, když ve svém volném čase vybírám dovolenou, plánuji ji podle restaurací. Mým itinerářem nejsou Eifelovky, ale restaurace pod Eiffelovkou. Když to spočítám, řekl bych, že to může být i 250 restaurací ročně, za svůj život jsem tak mohl navštívit asi pět tisíc restaurací," odpověděl deníku Pavel Maurer.

Pro zvětšení na obrázek klikněte.