Pomník v Jilešovicích nad osadou Rybárna připomínající sestřelené letadlo A20b Boston je kompletní. V neděli se zde uskutečnil pietní akt, kterého se zúčastnila i rodina jednoho z padlých vojáků. Na pomníku dosud byly jen fotografie dvou ze čtyř členů posádky. Snímky dvou přeživších tragédie byly nyní doplněny.

Záhadný osud letce Ivana Petroviče Ganži ze sestřeleného letadla začíná být jasnější. Na pietní akci se díky rodině majora Ganži umístila jeho fotografie na památník v Jilešovicích.Zdroj: archiv Jaromíra ProkešeJednalo se o seržanta Poběrežného a šturmana pluku Ivana Petroviče Ganžu, jehož fotografii dodali jeho vnuci. Zásluhu na tom mají amatérští letečtí archeologové. Prostřednictvím ruského serveru Trizna, kde mezi sebou hledači komunikují, se zkontaktovali s Češkou Janou Görčöšovou, která učila v ruské Samaře češtinu. Tam se setkala s vnuky majora Ganži, kteří pátrali po svém dědečkovi. Věděli jen, že padl někde na Moravě. Teď přijeli uctít jeho památku s dalšími vnučkami a jejich rodinami.

O osudu gardového majora Ganži se dlouho nic nevědělo. Ze čtyř členů posádky dva zahynuli. Zbylí dva, mezi nimi i major, vyskočili z letadla a přežili. Hned po seskoku ale zřejmě padli do zajetí Němců. Podle výpovědi jednoho pamětníka měl pak být major Ganža zastřelen v hlučínské pískovně.

Koncem druhé světové války havarovalo v Jilešovicích sovětské letadlo. Dva přeživší byli zajati. Jeden z letců se vrátil, ale pod druhým jakoby se slehla zem.
Lidé z Hlučína pátrají po letci, který na konci války padl do zajetí

„Čekáme, jestli se neozve další pamětník. Je totiž zvláštní, že by zajali dva piloty, obyčejného vojáka nechali naživu a majora zastřelili,“ konstatoval jeden z hledačů, Jaromír Prokeš.

„Ivan Petrovič Ganža byl údajně odvezen autem na výslech a polský tlumočník tvrdí, že tam byl ubit,“ řekla České televizi Jana Görčöšová.

Pietního aktu se zúčastnili i starostka a radní z Dobroslavic. Po pietních proslovech předal Jaromír Prokeš vnukovi majora Ganži nalezené artefakty z letadla. Rodina si prohlédla místo tragédie, symbolicky si nabrala prsť a pár úlomků z letadla. Ty chtějí věnovat muzeu v Samaře.

Po skončení ceremoniálu se přítomní přesunuli na vojenský hřbitov do Hlučína, kde u hrobů letců pronesl řeč starosta Hlučína Pavel Paschek. Následovala prohlídka vojenského bunkru v areálu Darkovičky a návštěva muzea v Hrabyni.

Hlučínský nadšenec obnovuje historické polní cesty.
Hlučínský nadšenec obnovuje historické polní cesty

Amatérští letečtí archeologové už odhalili desítky zajímavých osudů.

„Opravdu jsme zajásali, že se nám podařilo získat fotografii majora. Nyní jeho rodina přijela přímo na místo a společně jsme pomník doplnili. Na informační tabuli bude i podrobnější popis letadla, posádky i samotné havárie,“ uvedl Jaromír Prokeš.

Eliška Pavlíková