Do Bohumína denně míří až tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Přestože většina z nich pokračuje dále do jiných měst, na bohumínském nádraží potřebují odnést těžká zavazadla, odpočinout si a občerstvit se a následně najít správný spoj. Na pomoc jim kromě bohumínských městských strážníků, členů Českého červeného kříže a dobrovolníků z Adry přispěchali i bohumínští dobrovolní hasiči. Práci všech složek koordinuje město Bohumín.

Hejtman kraje Ivo Vondrák na tiskové konferenci po zasedání Krizového štábu Moravskoslezského kraje v pondělí 14. března 2022.
V Moravskoslezském kraji může zůstat až patnáct tisíc lidí z Ukrajiny

„K péči o uprchlíky se okamžitě přidaly sbory ze Starého Bohumína, Šunychlu, Skřečoně, Záblatí, Vrbice a Kopytova. Kopytovští hasiči navíc poskytli svůj vyhřívaný stan, kde uprchlíci najdou zázemí, aby nabrali další síly na cestu, která je do cíle ještě čeká,“ uvedla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Díky spolupráci s dobrovolnými hasiči se daří pokrýt zejména noční špičku, kdy v Bohumíně vystupuje z mezinárodních vlaků až 600 lidí z Ukrajiny. „Dobrovolní hasiči mají své civilní zaměstnání, přesto neváhají ve svém volném čase a na úkor spánku asistovat uprchlíkům při krátkodobém pobytu na nádraží. Pohybují se především na perónech, navigují, nosí tašky a kufry. Díky výcviku jsou navíc připraveni zvládat i nenadálé krizové situace, do kterých se někteří lidé na nádraží dostávají,“ podotkla Šmídová.

Informace, čaj i teplá polévka

O občerstvení uprchlíků, kteří často opouštějí kupé po třech až pěti dnech cesty naprosto dehydrovaní a hladoví, se stará mimo jiné i bohumínský ženský spolek Alma Mater. „Dostaneme je do čekárny, nasměrujeme je na toaletu. Podáváme jim informace, vaříme čaj, kávu, pečeme buchty, nabízíme teplou polévku. Ti lidé prožívají obrovský šok, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že většina je jich nesmírně vděčná i za drobnosti,“ popsala Martina Bielanová z Alma Mater.

S úklidem pomáhají i děti.
Začal jarní úklid bohumínské přírody. Pomáhají myslivci i vodáci

S myšlenkou pomoci uprchlíkům, kteří našli dočasný azyl v městských bytech v Bohumíně, přišli i úředníci bohumínské radnice. V úterý 15. března mezi sebou uspořádali sbírku materiálních věcí, které v bytech chybí.

„Armáda spásy je vybavila základním nábytkem, město pořídilo lednice, kuchyňské linky a sporáky. A lidé z úřadu přinesli dnes do dvora radnice nádobí, mikrovlnky, žehličky, matrace, přikrývky, povlečení, ručníky a další nezbytnosti, bez kterých se lidé v domácnosti neobejdou,“ informovala Šmídová.

Své poděkování lidem, kteří se do pomoci zapojili, vyjádřilo i vedení města. „Je vidět, že v krizových situacích se v Bohumíně umíme spojit. Tuto zkušenost už máme z doby ničivých povodní, kdy se také zvedla obrovská chuť přispět a město ovládla soudržnost a solidarita. Bez dobrovolníků bychom se nyní neobešli,“ konstatoval starosta Bohumína Petr Vícha.