Nejdříve by se však musel najít někdo, kdo na úsekové radary podá žalobu. Stěžovatelé však jsou, jak dokázal občan Havířova, který kontaktoval Ministerstvo vnitra ČR. „Úsekové radary měří pouze automobily, které mají vepředu registrační značku, zatímco motocykly ne. Je to proti Ústavě ČR a ministerstvo doporučilo tato zařízení odstranit a nainstalovat taková, která budou měřit spravedlivě všechna vozidla,“ řekl občan Lipovský před havířovskými zastupiteli.

Úsekové měření rychlosti na Dělnické ulici v Havířově.
Na řidiče bude číhat úsekový radar, motorkáři se bát nemusí

Ministerstvo současně potvrdilo, že samo o sobě úsekové radary zakázat nemůže.

„Ministerstvo vnitra v duchu zásady „dobré správy“ vyjádřilo svůj obecný právní názor na danou problematiku. Nicméně se nemůže jednat o právně závazné stanovisko, neboť, v souladu s ústavním pořádkem, závazný výklad právních předpisů provádí pouze soudy,“ sdělil Deníku mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

ÚSEKOVÝCH RADARŮ PŘIBÝVÁ

Úsekových radarů v ulicích po celé zemi přibývá. Pro radnice je to efektivní způsob postihování řidičů, kteří překročí rychlost, která je v daném zpravidla několik stovek metrů dlouhém úseku vypočítávána z průměrné rychlosti. Automat počítá doby pořízení fotografií vozidla při vjezdu do úseku a jeho výjezdu. Automaticky je porovná a v případě shody a výpočtu vyšší rychlosti odesílá na úřad.

Kamery pro úsekové měření rychlosti vozidel na Dělnické ulici v Havířově.
Na úsekové radary si řidiči nemohou zvyknout

Fotografie vozidel, u nichž systém nepřečte registrační značku, okamžitě maže. Maže tedy snímky všech motocyklů.

Radnice si navíc zařízení nemusejí kupovat, ale pronajímají si je s tím, že jim generuje pouze zisk z vybraných pokut. O ten se pak dělí se soukromým provozovatelem systému, který ho udržuje a modernizuje.

Jen v Havířově jsou dva měřené úseky, další je například v Klimkovickém tunelu na dálnici D1, na Ostravské ulici v Hlučíně a dalších místech.

„Používáním úsekového radaru neporušujeme žádný zákon. Úsekový radar je navíc jen jedním ze způsobů, jakým měříme rychlost vozidel. Máme také radar ve vozidle i ruční radar, který měří všechna vozidla, včetně motocyklů,“ reagoval ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Úsekový radar na Národní třídě v Havířově. Vstupní bod měření.
Ve městě je druhý úsekový radar