„Vždycky jsme uspořádali akci, na které se vybíralo na potřebné. Handicapovaným jsme v minulosti pomohli získat třeba kolo, vozíček i počítač, podpořili jsme vydání knížky malé autistky“ popisovala středoškolská učitelka Renáta Staňková, jedna z party sedmi dolnolhotských kamarádek – čarodějnic. I těm letos čínská nákaza překazila plány.

Pietní akt v Ostravě, 30. dubna 2020.
Svíčky v oknech, čestná stráž v rouškách... Výročí Ostravy se oslavovalo komorně

Kvůli nouzovému stavu nemohly nic veřejného pořádat, nicméně dobročinnosti (díky které dokázaly v minulosti vybrat i deset dvacet tisíc korun) se nevzdaly. „Náhodou mne kontaktovala bývalá studentka, jestli nepomůžeme Alzheimer Centru v Ostravě,“ líčila Staňková.

Čaromaminky a čaroděti – jak si v Dolní Lhotě říkají – tak vařily a pekly, malovaly, zdobily a vyráběly. „Koláče, kuřata, perníčky i jiné dobroty. Dopisy, přáníčka, dřevěné kočičky…“ upřesnila Staňková.

Místo vatry v domovské obci plánované na poslední dubnový den tedy vyrazili do Vítkovic. S deseti krabicemi.

Setkání Kino Na Hranici / Kino Na Granicy, 1. května 2020 v Těšíně.
OBRAZEM: Festival jim zrušili, přesto se sešli. Na hranici v Těšíně

Vzhledem k přísným protinákazovým opatřením se nemohli setkat přímo se seniory. „Naše dárky jsme položili před vchod a sestřičky v ochranných oděvech pro ně přišly. A jedna z nich byla tak dojatá, že se rozplakala,“ uvedla Staňková.

Od personálu získala zpětnou vazbu v podobě díků od izolovaných klientů.

„Do vytváření dárků pro seniory se zapojila spousta sousedů i dětí navštěvujících naše akce v hasičárně na Mokřinkách,“ upřesnila s tím, že se svého ještě dospělí přikoupili časopisy, křížovky či kávu. Symbolické pálení čarodějnic poté Staňková sledovala ve čtvrtek alespoň přes plot u sousedů s malou Markétkou.