Dolores Šavrdová: statečná žena

Cenu města Ostravy získala in memoriam Dolores Šavrdová. Byla manželkou jednoho z nejznámějších ostravských disidentů, spisovatele, politického vězně a signatáře Charty 77 Jaromíra Šavrdy, který zemřel na následky opakovaného věznění v roce 1988. Disidentka a signatářka Charty 77 Dolores Šavrdová, která patřIla mezi nejvýznamnější ostravské osobnosti protikomunistického odboje, zemřela letos v červenci. Brněnská rodačka prožila dětství a mládí ve Fulneku a Hranicích.

Prestižní Cena města Ostravy byla ve středu udělena Marii Rottrové, Lumíru Pivovarskému a in memoriam Dolores Šavrdové.
Na snímku uprostřed syn Dolores Šavrdové Lubomír Vasilov.

Na počátku sedmdesátých let poznala spisovatele a básníka Jaromíra Šavrdu, za něhož se provdala. Společně s manželem čelili neustálému pronásledování, šikaně, domovním prohlídkám, neboť byli tehdejšímu normalizačnímu režimu na obtíž. V roce 1987 podepsala Dolores Šavrdová, stejně jako předtím její manžel, Chartu 77. V jejím bytě v Ostravě-Zábřehu se za minulého režimu scházeli každou středu ostravští disidenti. Vzpomínají na ni s láskou. Byla to podle nich velmi statečná a odvážná žena, která se nezalekla ničeho ani po smrti svého manžela.

Marie Rottrová: hudební milníky v radnici

„Je to pro mě velká pocta, že jsem získala toto ocenění, kterého si velmi vážím. Už když jsem dnes přijížděla do Ostravy, města, které je nejvíce spojeno s mou hudební dráhou, promítla se mi řada momentů z mého dosavadního uměleckého života," svěřila se Deníku zpěvačka Marie Rottrová.

„Cenu jsem přebírala v budově radnice, kde jsem před mnoha lety uspěla v pěvecké soutěži, když jsem začínala. A byla to také radniční budova, kde jsem strávila krásné chvíle v Divadélku pod věží, milovaném televizním pořadu, kde jsem vystupovala například s Karlem Gottem, Pavlem Bobkem či Jiřím Bartoškou," dodala Marie Rottrová, přezdívaná v minulosti také Lady soul, rodačka z Ostravy-Hrušova. Svoji pěveckou kariéru začínala v ostravských kapelách Samuel, Majestic, Flamingo (později Plameňáci) v šedesátých letech minulého století.

Prestižní Cena města Ostravy byla ve středu udělena Marii Rottrové, Lumíru Pivovarskému a in memoriam Dolores Šavrdové.
Na snímku Marie Rottrová s Cenou města Ostravy.

Dlouho odolávala nabídkám na přesídlení do Prahy a až do roku 1985 zůstala věrná rodné Ostravě. Mezi jejími největšími hity zůstávají písničky Lásko, voníš deštěm, Lásko, Řeka lásky, Markétka a mnohé další. Celý život spolupracovala se skupinou Flamingo, kde zpívala s Petrem Němcem a v níž působili vynikající hudebníci jako Richard Kovalčík, Vladimír Figar, Jiří Urbánek, Rudolf Březina, Jan Hasník, Radek Dominik a další. Měla štěstí na krásné písňové texty, které pro ni napsali například Jiřína Fikejzová, Pavel Vrba, Zdeněk Borovec, ale také třeba Jaroslav Wykrent či Jaromír Nohavica. Marie Rottrová vytvořila image velice milé, příjemné a neustále optimisticky naladěné ženy.
I když už oficiálně ukončila svou pěveckou kariéru, občas se ještě na pódiu objeví.

„V listopadu se objevím v Gongu v Dolní oblasti Vítkovic, kde hostuji společně se skupinou Buty na setkání bývalých absolventů Ostravské univerzity, takže do Ostravy se zase na skok vrátím," dodala závěrem stále noblesní Marie Rottrová.

Lumír Pivovarský: umělecká pokora

Za celoživotní umělecký přínos pro město Ostravu a dosažení významných úspěchů v oblasti výchovy ostravské vysokoškolské mládeže zdobí Cena města Ostravy i profesora Lumíra Pivovarského.

„Když jsem se dověděl, že mi bude udělena tato cena, tak jsem byl velmi překvapen, neboť sborový zpěv nebývá v současné době v hledáčku médií. Ale zároveň jsem pocítil i určitou radost, neboť prostřednictvím ocenění se právě tento obor trošku více propaguje," říká Lumír Pivovarský. V současné době je sbormistrem a uměleckým vedoucím pěveckého sboru Chorus Ostrava při Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské - technické univerzity.

Prestižní Cena města Ostravy byla ve středu udělena Marii Rottrové, Lumíru Pivovarskému a in memoriam Dolores Šavrdové.
Na snímku Lumír Pivovarský. Více snímků fotografa Deníku Miroslava Kuceje v přiložené fotogalerii.

Lumír Pivovarský byl dlouholetým profesorem na katedře hudební výchovy Ostravské univerzity, kde vyučoval zejména sborové dirigování. V roce 1966 založil vysokoškolský pěvecký sbor, který vedl dvaačtyřicet let, a dosáhl s ním mnoha uměleckých úspěchů u nás. S tímto tělesem získal také řadu ocenění na zahraničních festivalech. Dlouhá léta působil i jako pěvec a zástupce dirigenta v Pěveckém sdružení moravských učitelů.

„Na Ostravské univerzitě už nevyučuji, ani v Pěveckém sdružení moravských učitelů už nepůsobím, což je pochopitelné vzhledem k mému věku. Ale bez hudby bych si život jen stěží dovedl představit, zvláště v mých letech. Jsem rád, že jsem mohl právě s hudbou procestovat kus světa a prožít hezký život," vyznal se Deníku Lumír Pivovarský.