Jak se zdražení projevilo ve vyhlášených pivnicích v regionu? Třeba cena tankové plzně v centru Ostravy pokořila ve dvou vyhlášených pivnicích (U Rady, Slezská P.U.O.R.) magickou hranici 45 korun!

Pivnice u Rady je výjimečná i tím, že je zde speciální výčep, který najdete jen ve dvou restauracích v republice – U Dvou koček v Praze a právě v centru Ostravy.Pivnice u Rady.Zdroj: Deník / Sonnek PavelV pivnici U Rady nově stojí 45,50 korun.

„Jedná se o plošné navýšení pivovaru, na které jsme logicky museli reagovat. Marže z piva je tak nízká, že jsme zdražení nemohli a ani nechtěli platit ze zisku. Zdražili jsme přesně o částku, jako pivovar,“ řekl majitel pivnice U Rady Marián Bavlšík. O tři koruny zdražilo plzeňské pivo v restauraci Slezská P.U.O.R., kde nově stojí 45 korun.

Deník zjišťoval i situaci v Porubě, kde zatím v nadsázce panuje klid před bouří. Majitel plzeňské tankovny Viktorka Lukáš Chlebovský řekl, že do konce roku s cenou (42 korun) hýbat nebude.

„Ale hlavně proto, že v posledních měsících se v okolí Hlavní třídy i kvůli zavření heren a kasin otevřelo hodně nových pivnic a podniků. Konkurence je velká a my cenu budeme minimálně do konce roku držet,“ uvedl Chlebovský.

Majitel další porubské restaurace Arrows Radim Kepák zdražovat bude, ale ještě nezná přesné datum.

„Momentálně máme plzeň za 41 korun, což je do budoucna neúnosné. Chápu, že pro lidi je každé navýšení ceny piva hodně citlivé téma, ale jiná cesta prostě není,“ podotkl Kepák.

Volby. Ilustrační snímek.
Jak správně vybrat starostu? Přinášíme volební manuál v osmi bodech

Pro pivaře z regionu je špatnou zprávou i to, že o korunu zdražil v nákupu také dvanáctistupňový radegast. I tento ležák se podle všeho bude v pivnicích zdražovat. Někde se tak už ostatně stalo. „Ceny piva jsme zvýšili stejně jako pivovar. Cenu dvanáctky od Radegastu jsme zvedli o korunu,“ uvedl Petr Vavrečka, majitel pivnice Racek v Ostravě-Zábřehu.

Podobná je situace i v jiných městech v kraji. Jediný podnik v Opavě, kde si hosté mohou vychutnat tankovou plzeň, je pobočka The Pub. „O zdražení víme delší dobu. Máme trochu obavy, že by se navýšení ceny mohlo podepsat na úbytku hostů, ale pevně doufáme, že se tak nestane,“ uvedl Jakub Palička z opavského The Pub, kde nově stojí pivo 42 korun.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 28. dubna 2018 v Ostravě. Fanoušci Sparty.
Soud v Ostravě potrestal sparťanského násilníka. Po 20 pivech nevěděl, co dělá

Zdražení se projeví na cenách i v Pizzerii Chachar v Karviné-Hranicích, kde se podle řady recenzí čepuje nejlepší plzeňské pivo ve městě. Dosud stojí plzeň 36 korun. „U piva Pilsner Urquel zvažujeme nárůst ceny o dvě koruny a určitě budeme muset o stejnou částku zvýšit cenu u dvanáctky z Radegastu, která bude stát 31 korun,“ uvedl provozovatel karvinského podniku Lukáš Rychlý.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, kdy si zákazníci připlatili za balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily. Mluvčí pivovaru Jitka Němečková uvedla, že zdražení je reakcí na zvyšující se náklady. Podle ní rostou ceny vstupních materiálů, zvyšují se zejména náklady v dopravě a logistice, především u externích dodavatelů, kteří do svých služeb promítají i zvyšující se mzdy.

Majitel Baníku Václav Brabec (na snímku vlevo), Darina Vymětalíková a Milan Baroš.
Baroš je kriminálník, napsala redaktorka ČT. Majitel Baníku žádá omluvu

„Zohlednit musíme i vysoké investice včetně již naplánované stavby nové linky na plechovky v Nošovicích, loňských i letošních investičních akcí, které jsme realizovali. Dohromady jde o více než 1,2 miliardy korun, které směovaly zejména do výroby ležáků,“ řekla Němečková.

Cílem Prazdroje je rovněž cenově odlišit desetistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva. „Platí to zejména pro obchody, kde ceny piv v posledních mnoha letech víceméně stagnují,“ dodala Němečková.
Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů. Je pravděpodobné, že stejná situace nastane i nyní.

Ceny piva od příštího roku zvedne zřejmě i Budějovický Budvar. Zdražování se bude týkat hlavně slevových akcí v obchodech.

„Růst cen bude několikaprocentní. Nejde o reakci na zdražení cen piv Plzeňského Prazdroje, ale o následek toho, že ceny v těchto akcích byly příliš nízké,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Další z velkých českých pivovarů, pražský Staropramen, kam spadá i Ostravar, zatím nezdražuje. „Pro naše rozhodování o cenách však budou zásadní finální informace o letošní úrodě po sklizni chmele a ječmene,“ uvedl pro agenturu ČTK mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

Kreditní karty. Ilustrační foto.
Většina zákazníků má jasno. Když to jde, zaplatí kartou