V plném provozu měla být aplikace už déle než týden. Technici ale systém stále dolaďují. Data z čidel umístěných v dlažbě parkoviště na Dlouhé třídě totiž nejsou zcela přesná a aplikace tak ukazuje chybné informace. Zatímco se řidič na displeji svého mobilu dočte, že je na parkovišti volné místo, ve skutečnosti je obsazené.

Parkoviště před hlavní poštou v centru Havířova dá motoristům přes mobilní aplikaci a navigaci informaci o aktuální obsazenosti.
V dlažbě už jsou čidla pro chytré parkování

Aplikace také nerozlišuje místa pro invalidy a řidičům je nabízí jako standardní parkovací stání bez omezení.

„V současné době je dodavatelskou společností dořešována funkčnost celého systému, zejména je kalibrována detekční schopnost jednotlivých čidel na parkovacích místech. Z tohoto důvodu nemusí být informace zobrazené v mobilní aplikaci vždy shodná se skutečným stavem obsazenosti parkoviště, proto je také vypnuto zobrazování informací na světelné tabuli, aby nedocházelo k matení řidičů případným zobrazením nepřesných údajů. Zobrazení parkovacích míst v aplikaci bude upraveno tak, aby byla graficky odlišena místa pro vozidla se speciálním označením O7,“ uvedla mluvčí havířovského magistrátu Romana Bartošková.

Pokud se vše podaří, mohli by se motoristé na aplikaci spolehnout už od příštího týdne.

„Termín spuštění „ostrého“ provozu parkovacího systému je dle sdělení dodavatelské společnosti 11. prosince. V tomto termínu dojde také ke spuštění světelné tabule,“ dodala Bartošková.

Město pak bude celý rok systém na tomto parkovišti vyhodnocovat, aby se pak rozhodlo, zda bude rozšířen i na další parkoviště a případně doplněn o další funkce.

Poznáte muže na snímku z kamerového systému?
VIDEO: Poznáte lupiče, který s nožem přepadl čerpací stanici v Havířově?