Flemmichovou vilou v Krnově zněla kromě češtiny také angličtina a čínština, když sem přivezl své práce fotograf George Doupas.

KDO TO JE?

Spolužáci, kteří s ním v Krnově absolvovali Základní devítiletou školu na Smetanově okruhu, ho znají jako Jirku Doupase. Čtenáři světových listů, jako The Guardian nebo Daily Mail, znají fotografa George Doupase jako cestovatele a umělce, který umí propojit dokument s abstrakcí.

Ilustrační foto
Kraj podpoří znevýhodněné Osoblažsko velkorysou dotací

Například manufaktura na ruční výrobu nudlí v odlehlé vesnici je na Doupasových fotografiích plná geometrických obrazců, trojúhelníků, čtverců a rovnoběžek.

George Doupas se narodil v roce 1964 v Krnově v řecké rodině. Bylo mu patnáct let, když rodina využila možnost repatriace do Řecka. Našel zálibu v cestování a proslavil se jako fotograf. Zamiloval si Čínu, kde dnes žije spolu se svou ženou Li Yixue.

Jeho fotografie jsou tak populární, že se čínští filmaři rozhodli natočit dokument o tom, jak se vypravil z Pekingu do rodného Krnova navštívit krajinu svého dětství.

George Doupas je významný fotograf a krnovský rodák, který se usadil v Číně. Čínský filmový štáb točí dokument o jeho návštěvě Krnova, kde právě zahájil výstavu ve Flemmichově vile.Zdroj: Deník / František KubaGeorge Doupas je významný fotograf a krnovský rodák, který se usadil v Číně. Čínský filmový štáb točí dokument o jeho návštěvě Krnova, kde právě zahájil výstavu ve Flemmichově vile.Autor: Deník / František Kuba

„Do Krnova se občas vracím, protože tu žijí lidé, které mám rád. Místo, kde člověk prožil dětství, se nezapomíná. Byl jsem tu naposledy v roce 2013. Kromě Krnova jsem býval doma také v Holčovicích, kam se také chystám. Sotva jsem dorazil z letiště do Krnova, jako první mě tu vítal Láďa Buchta, spolužák ze základní školy a kamarád na celý život,“ řekl George Doupas perfektní češtinou bez přízvuku během instalace výstavy fotografií ve Flemmichově vile.

Ilustrační foto.
Policisté učili rozhlížet se na přechodu, ale marně

„Jirka Doupas odešel z Krnova a stal se řeckým občanem, když jsme na základce byli v deváté třídě. Podobně odešli i další řečtí spolužáci, ale všechny se mi už podařilo najít pomocí facebooku nebo instagramu,“ zavzpomínal na řecké spolužáky Ladislav Buchta.

MEZI ČÍNSKÝMI FILMAŘI

George Doupas přivezl své fotografie do Krnova v podobě jednoho dlouhého svinutého pásu. Byl nadšený, když mu pracovník Městského informačního a kulturního střediska MIKS Krnov přinesl dostatečně velkou a kvalitní řezačku papíru. Čínské filmaře zaujala bezprostřednost jeho reakce a rozhodli se, že nadšení z řezačky nesmí v dokumentu chybět. Připravili kamery a mikrofony a požádali zaměstnance MIKS, aby řezačku odnesl a přišel s ní do místnosti ještě jednou.

„Vidíte, kam až to dotáhl Láďa Klívar. Tento kluk z Dubnice se právě stal hvězdou čínského filmu. To byste neřekli, jaká mezinárodní herecká kariéra vás může potkat v Krnově,“ dobírali si kolegové Ladislava Klívara, který přinášel a odnášel Doupasovi řezačku podle pokynů čínských filmařů.

Na houby! Z lesa si jich odvezeme zhruba sedm set kamionů ročně