Volby 2020 do krajského zastupitelstva (a senátu) si historie bude pamatovat jako netradiční. Začalo to už ve středu volbami z auta pro lidi v karanténě a pokračuje to v závěru týdne ve volebních místnostech, kde jsou přijata zvláštní opatření.

Havířov-Šumbark, druhý den voleb, sobota 3. října 2020.
Volební skandál? V Havířově se prý kupčilo s hlasy. Šetří to policie

Když se dnes ve 14 hodin „rozrazily“ dveře volebního okrsku ve Slezské Ostravě, první natěšené voliče bylo třeba brzy mírnit. „Dodržujte prosím rozestupy,“ požadoval předseda volební okrskové komise. „Ale my spolu žijeme,“ argumentoval muž, načež mu bylo sděleno, že odstup je požadován jen od členů komise, nikoliv od partnerky.

V zásadě všichni voliči totiž přehlíželi žlutou páskou vyznačenou hranici na podlaze, za kterou mohou pouze natáhnout ruku s občankou. „Nyní si prosím sejměte roušku,“ následoval – už z dostatečné vzdálenosti – požadavek komisaře. Ztotožňování voličů s podobiznou na občanském průkazu totiž letos znesnadňují roušky.

V centru vznikla nástěnná malba (mural), která bude zdobí fasádu domu v proluce v Nádražní ulici. Muralartovou malbu vytvořil polský umělec Mariusz M-City Waras, 29. září 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Ostravu ozdobila další obří malba. Nese název Skok

Vyjma hlasovacích lístků se letos v každé volební místnosti nachází také dostatečné množství dezinfekce, kterou komisaři pravidelně stříkají také propisky za plentou, navíc po celou dobu voleb musejí mít na nasazeny rukavice.

To vše vyžadují zpřísněná opatření pro letošní krajské volby, které dosud probíhají bezproblémově a prozatím za nižší účasti. „Podle kontrolní komise krajského úřadu se krajských voleb v Moravskoslezském kraji dosud zúčastnilo odhadem 15 procent voličů. Při volbách jsou dodržována nařízená hygienická opatření," informovala v pátek před 21. hodinou mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Více jak třista okrsků

V Moravskoslezském kraji úderem 14. hodiny začaly volby do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje. V celkem 322 volebních okrscích v kraji se otevřely dveře a volební komisaři začali vítat rouškami, občanskými průkazy a hlasovacími lístky vyzbrojené voliče. Kontrolní komise krajského úřadu, která dohlíží nad regulérností krajských voleb, odhadovala k 16.30 hodinám asi pětiprocentní účast voličů v Moravskoslezském kraji. Průběh voleb byl dosud bezproblémový. 

Voliči mohou v krajských volbách 2020 v Moravskoslezském kraji vybírat z dvaceti stran, hnutí a koalic. Volební místnosti se otevřely celkem v 322 okrscích, z toho 35 jich je v okrese Ostrava-město, 67 na Bruntálsku, 72 na Frýdecko-Místecku, 17 na Karvinsku, 54 na Novojičínsku a 77 na Opavsku.

Když se do krajského zastupitelstva volilo před čtyřmi lety, volební účast dosáhla 30,58 procenta. Vítězné hnutí ANO získalo 22 mandátů a následně utvořilo koalici s KDU-ČSL (8) a ODS (6). Druhá ČSSD získala 14 mandátů, KSČM 9 a SPD+SPO 6. Hejtmanem se stal Ivo Vondrák.

V Ostravě, konkrétně v okrsku 72 se volí také do senátních voleb, obměňuje se tradičně třetina senátorů. V Ostravě je na výběr z 13 kandidátů. Post senátora z posledních šesti let obhajuje Peter Koliba.

K TÉMATU

Volební kuchařka

Kdo může volit? Občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let.

Jak se volí? Do krajů se volí poměrným systémem, je nutné překonat pětiprocentní hranici. Vybírat lze jen z kandidátek politických stran, hnutí a koalic. V Moravskoslezském kraji je jich dvacet. Hlasovací lístky byly voličům zaslány do schránek, k dispozici budou také ve volebních místnostech.

Preferenční hlasy. Volič může zakroužkovat nejvýše čtyři kandidáty na jednom hlasovacím lístku. Jestliže kandidát získá nejméně pět procent preferenčních hlasů z celkového počtu platných hlasů, které příslušné volební uskupení získalo, připadne mandát přednostně tomuto uchazeči.

Jedno z volebních míst drive-in - ve Wattově ulici v Ostravě, 30. září 2020.
Jako z apokalyptického filmu! V Moravskoslezském kraji volilo přes 200 lidí