Patnáct metrů vysokou jedli získalo město od soukromého dárce. Pokácen byl na pozemku v areálu firmy Czech Plastic v Karviné. Nazdobený je stejně jako v minulých letech - baňkami a LEDkovými rampouchy, a samozřejmě nechybí ani hvězda na špici. Takto bývá vánoční strom na náměstí ve Fryštátě nazdobený od roku 2016.

Karvinský vánoční jarmark, rozsvícení stromu, Karviná, 27. listopadu 2022.
VIDEO: Strom v Karviné svítí, vánoční jarmark začal. Potrvá měsíc, program zde

Karviná už několik let před Vánoci zdobí hned tři stromy. Ten, o kterém je řeč, stojí na Masarykově náměstí před zámkem, další nedaleko od náměstí, u kostela sv. Marka a třetí u kina Centrum.

Jako domácí stromeček. Jen delší kabel

A jak probíhá zdobení tak velkého vánočního stromu? Obvykle na tom celou jednu směnu pracuje pět až šest lidí. „Máme dvě plošiny, máme to nacvičené, jsme sehraní,“ říká jeden z mužů, který s kolegy vánoční stromy každoročně zdobí. I proto, že mají grif, nepamatuje při zdobení nějaké problémy. „Je to stejně jako u vánočního stromu doma, kabel s elektrickými svíčkami, který ale měří až 200 metrů,“ říká muž. Rozsvítit strom dá pomocí dálkového ovladače.

Vánoční výzdoba měst a obcí na Karvinsku, ilustrační snímek.
Vánoční jarmark v Karviné a rozsvícení stromu. Pestrý program začíná v neděli

Jak prozradil ředitel Technických služeb Karviná Zbyněk Gajdacz tipy na vánoční strom obvykle dává městský zahradník, který má přehled, kdo má na zahradě solitérní stromy. Takové jsou totiž ideální, protože bývají souměrné. „Také se stává, že nás nebo město osloví jiný soukromý majitel a strom nabídne. On je rád, že mu zdarma pokácíme, a po domluvě mu třeba v lednu po odstranění stromu z náměstí, dáme dřevo, pokud ho chce,“ vysvětluje Gajdacz.

Anketu Deníku samozřejmě sledoval a podpořil. Radost má z toho, jak se lidé dokážou v takovýchto věcech semknout a táhnout za jeden provaz.

Radost až na kost…

Radost z vítězství mají nejen ti, kdo pro něj hlasovali, ale i primátor města Jan Wolf nebo jeho náměstek Andrzej Bizoń. „Z Vítězství mám samozřejmě radost, ale hlavně je podle mě fajn, že se strom líbí lidem, všímají si a dokáži to ocenit třeba hlasy v anketě,“ říká Bizoń.

Vánoční strom Karviná.
Karviná má nejkrásnější strom v kraji. Zvítězila v anketě Deníku a jde do finále

„Mám obrovskou radost. Líbí se mi, jak Karviňáci umí držet pospolu a jsou na Karvinou hrdí. Myslím, že mají být na co,“ říká Olga Hrubec, ředitelka Městského domu kultury Karviná.