Na komentování víkendových závodů se Kubíček připravuje v dostatečném předstihu. Zjišťuje, kteří jezdci jsou přihlášení, a ve finále, kteří skutečně přijedou. Musí mít přehled o jejich kariéře a aktuální formě a výsledcích. Přímo při závodech pak sedí na svém stanovišti, kde se mu sbíhají informace z časomíry i od jednotlivých traťových komisařů a pořadatelů.

„Fanoušci na Kahanci asi nejvíc očekávají českou hvězdu Road Racing, kterou je bezpochyby Marek Červený. Ten je i na plakátě Těrlického okruhu. Tenhle kluk patří opravdu mezi dvacítku světových jezdců Road Racingu. Potom určitě z Čechů třeba Petr Bičiště a také účastník závodů Tourist Trophy na ostrově Man Kamil Holan. Ze zahraničních to bude pětinásobný vítěz Kahance Horst Saiger a potom německý jezdec Didier Grams, výborný pilot. Ale nejvíce bych snad vypíchl francouzského jezdce Matthieu Lagrivea, který je pětinásobným mistrem světa v kategorii vytrvalostního závodění,“ řekl Kubíček Regionu při setkání v dosud prázdném depu.

MATADOŘI I NOVÁČCI

Mezi ostřílenými závodníky, kteří Těrlický okruh znají dokonale, budou i novicové. Ti jsou označeni reflexními vestami.

„Někteří jezdci pojedou poprvé, i když většina závodníků tady startovala minimálně jednou.

Jako úplný nováček na okruhu bude právě Matthieu Lagrive. Ten už se ale účastnil závodu v Hořicích, který je také hodně technický. Začal jezdit Road Racing na sklonku své bohaté sportovní kariéry, takže určitě i on sem bude nastupovat s respektem, ale věřím, že předvede prostě společně s ostatními favority fantastickou podívanou pro lidi,“ doufá Kubíček.

Havířovský zlatý kahanec na Těrlickém okruhu 2017. Marek Červený na stroji BMW 1000RR.
Petr Hrabčák: Na Kahanci letos uvidíme opravdu jezdeckou špičku



Komentátor také připomněl, jak se závodníci seznamují s tratí. Právě na přírodních okruzích, které vedou jinak běžně užívanými ulicemi, na ně číhá množství nástrah. Pořadatelé se sice snaží udělat vše pro snížení rizika, přesto je seznámení s tratí velmi důležité.

„Jezdci mají možnost se s tratí seznámit před závody v běžném provozu, projdou si ji nebo projedou autem, aby poznali nějaké ty záludnosti a technická místa trati, ale pak mají k dispozici dvě kvalifikační půlhodinové jízdy, které musí vlastně stačit pro seznámení se s Těrlickým okruhem,“ dodal Josef Kubíček.

Závody silničních motocyklů na přírodním Těrlickém okruhu o Havířovský zlatý kahanec 2017.
Víkend bude v Havířově plný zábavy a dopravních omezení