Přichystány jsou retrospektivy uvedených umělců. Celkem bude promítnuto více než 100 filmů včetně nejzajímavějších nových děl středoevropského kina. Nebudou samozřejmě chybět ani tematické cykly.

Na osobní setkání s osobnostmi současného českého filmu se těší i Martin Novosad, český programový ředitel Kina na hranici.

„Ivan Trojan je jeden z nejlepších a nejvytíženějších českých herců současnosti. Jeho civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný a uvěřitelný, že divák se s jeho postavou dokáže lehce ztotožnit,” řekl.

Diváci budou moci Trojanovo herectví obdivovat například ve filmech Ve stínu či Samotáři Davida Ondříčka, Karamazovi Petra Zelenky či v televizním filmu Jiřího Stracha Osmy, který se může pochlubit Cenou za nejlepší TV drama z berlínského festivalu televizních a rozhlasových pořadů Prix Europa.

„Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu i obávám, ale do Těšína se velmi těším,” nechal se slyšet Ivan Trojan.

Dalším ze vzácných hostů bude úspěšný český režisér Jan Hřebejk.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli pro retrospektivu režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského je, že jejich filmy patří k divácky nejoblíbenějším titulům české porevoluční kinematografie. V jejich společné tvorbě se ale výrazněji věnují také závažným morálním i společenským tématům, a jsou jedni z mála filmařů, kteří ve svých dílech mapují klíčová a společensko-politicky vypjatá období česko-slovenské moderní historie,“ objasnil Novosad.

Z tvorby světově uznávaného polského režiséra Krzysztofa Zanussiho jsou v programu těšínského festivalu jsou zařazeny jeho snímky„Struktura krystalu”, „Rodinný život”, „Spirála” nebo „Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou“.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018. Ilustrační foto.
Potvrzeno: Karvinsko alias Zemanovo