Zvláštní touhu zaplavat si v rozvodněné řece dostal mladší z mužů v sobotu po poledni u splavu v Ostravě-Hrabové. Když se však ocitl ve vodě, proud mu nedovolil vrátit se zpět. Chytil se kusu dřeva, načež za ním do vody skočil pětačtyřicetiletý kamarád.

Po oznámení tonoucích na tísňovou linku na místo vyrazili hasiči, záchranáři i policisté, kteří sehráli největší roli. To už se starší z mužů potopil a jeho tělo proud unášel po řece dál. „Pomocí házecího pytlíku vytáhla hlídka na břeh prvního muže, který byl při vědomí a stále se držel kusu dřeva,“ popsala lehčí pasáž záchranné operace policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Staršího muže, jež doplatil na kamarádovu nerozvážnost, unášel proud dál. Asi po sedmnácti stech metrech vběhl do řeky policista, který tělo tonoucího zachytil opět pomocí házecího pytlíku. Několikrát jej strhl silný proud. Kolegové jej pomocí dalších pomůcek drželi nad vodou.

Zlata Holušová.
Zlata Holušová, šéfka ostravského festivalu: Colours není na prodej!

PO KRK VE VODĚ

„Nikdo z nich nevěděl, kam vstupuje. Kalná voda prvnímu policistovi sahala nad hrudník, kameny po kterých se snažili dostat k tonoucímu, byly kluzké…“ komentovala mluvčí Pokorná zásah, který trval přes patnáct minut. Nakonec se policistům podařilo na několikátý pokus dostat zpět na břeh, kde neméně náročný boj začali svádět záchranáři a hasiči.

Muž už nejevil žádné známky života. S oživováním začali hasiči, záchranáři v době příjezdu konstatovali selhání všech základních životních funkcí. Muže oživovali dalších třicet minut. Až poté se jim podařilo obnovit krevní oběh. Po přenesení muže do sanity ale začalo vše nanovo…

Amber Galloway Gallego (USA) - tlumočnice hudebních koncertů do znakového jazyka na snímku z festivalu Colours of Ostrava 2018
Amber Galloway Gallego na Colours tlumočí koncerty do znakové řeči

DALŠÍ OŽIVOVÁNÍ

„Pacientovi ve voze opět selhalo srdce a resuscitace musela pokračovat. Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl s tím, že druhému muži se dostalo základní pomoci při ošetření drobných oděrek, a jelikož odmítl transport do nemocnice, ponechali jej na místě.

Ilustrační foto
V Paskově u dálnice vznikne luxusní kasino

NEZŮSTANE U PODĚKOVÁNÍ

Adrenalinový zásah policistů ocenil i jejich moravskoslezský ředitel.

„Velmi si vážím jejich zákroku těchto, prokázali nejen odvahu i schopnost rychlé reakce. Samozřejmě nezůstane jen u tohoto prvního poděkování,“ poděkoval Tomáš Kužel.

Hasiči po této události vydali upozornění právě před koupáním v neprověřených místech, a to nejen při změnách počasí. Upozorňují před koupáním pod vlivem alkoholu a nabádají nelézt do vody osamoceně.

Známkou nebezpečí bývá právě silný proud a naplaveniny na hladině.

Železniční přejezd ve Studénce. Ilustrační foto.
Nebezpečný přejezd ve Studénce: nahradí ho nový podjezd