Těžba v tomto dole v Orlové-Lazech začala v roce 1892, a měl to být největší a nejmodernější své doby s tehdy kapacitou 500 tisíc tun roční těžby. Za téměř 130 let fungování vyjelo na povrch 145 milionů tun černého uhlí. Poslední vozík, což je mezi havířo symbolické rozloučení v dolem se konalo loni 28. listopadu. Od letošního března je důl oficiálně v útlumu.

Jak podnikovému týdeníku Horník specialista OKD pro legislativu Pavol Mlynarič, Lazy se připravují na konzervaci.

Fotbalový duel Slovácko (v bílých dresech) - Karviná.
Další prohra a Karviná má starosti

„Probíhá uzavírka části důlního pole, kde byla v listopadu loňského roku ukončena hornická činnost. Báňští záchranáři postupně budují uzavírací hráze v oblasti bývalých zásobníků uhlí a ve sloji Max, odkud byl z pluhového porubu 161 908 vyvezen i symbolický poslední vozík nakopaného uhlí,“ řekl.

V dole dnes pracuje asi jen stovka lidí - údržbáři těžních zařízení, jam i důlních děl, elektrikáři, dopraváři a větrači, kteří všichni dohromady musí zajistit bezpečný chod uzavřeného dolu.

Záchrana jezdeckého koně na Karvinsku.
Kůň spadl do hluboké jámy. Zachraňovala jej desítka hasičů

Nejdůležitější technologie už byly vyvezeny na povrch, teď se začalo s dalším zařízením a vybavením – to použitelné je přepravováno na další šachty revíru, zbytek je tříděn do šrotu či ukládán pro možný budoucí prodej. „Na legislativní úrovni se zpracovávají dokumentace pro likvidaci jam, vyřizují se projekty na demoliční výměry některých povrchových staveb,“ upřesnil Mlynarič.

Likvidace potrvá tři roky

Zmizela už jedna dlouho nevyužívaná chladicí věž, vyprázdněny a opuštěny byly skládky uhelných materiálů. V roce 2020 bude probíhat konzervace dolu i celé lokality a legislativní příprava na následnou likvidaci, která potrvá zřejmě až do roku 2023 a přijde na stovky milionů korun.

Stát momentálně nabízí na Karvinsku ke koupi tři malé vojenské objekty. Jeden z nich se nachází v Bohumíně, poblíž velkého Kališova jezera.
Chcete si koupit bunkr? Na Karvinsku jsou k mání hned tři

OKD v současnosti těží na čtyřech činných dolech – ČSA, Darkov, ČSM sever a ČSM jih. Podle dva roky starého plánu útlumu by být v nejbližších letech měly jít do útlumu Doly Darkov a ČSA. Kvůli koronavirové pandemii a nákaze desítek horníků nemocí covid-19 se firma rozhodla přerušit těžbu.

Český olympijský výbor zapůjčil do nemocnice v Karviné-Ráji pro setkávání pacientů LDN s příbuznými mobilní modul, kde si příbuzní mohou s pacientem bezpečně popovídat.
VIDEO: Mobilní Setkávač je v Karviné. V Říčanech se ho nechtěli vzdát

Současně oznámila, že kvůli tomu a také dlouhodobě klesajícím cenám uhlí na trhu, se jí nedostává provozní hotovosti a situaci se snaží s akcionářem, kterým je od roku 2018 český stát, potažmo ministerstvo financí.

Šachty na Karvinsku uzavřené po roce 1990:

Důl Gabriela (Mír) 1994 (Karviná)

Důl Jindřich 1995 (Karviná)

Důl Žofie 1994 (Orlová)

Důl J. Fučík (1998) (Petřvald)

Důl František (K. Gottwald) 1999 (Horní |Suchá)

Důl Barbora 2002 (1. máj) (Karviná)

Důl Doubrava 2007 (Doubrava)

Důl Dukla 2007 (Havířov)

Důl 9. květen 2016 (Horní Suchá)

Důl Paskov (2017) (Staříč, FM)

Důl Lazy 2019 (Orlová)