Otrava kyanidem zahubila v neděli 20. září 2020 život v řece na čtyřicet kilometrů dlouhém úseku od Choryně u Valašského Meziříčí až po Přerov. Rybáři po havárii, jejíž viník nebyl do dnešního dne potrestán, odvezli do kafilérií na čtyřicet tun uhynulých kusů.

„Život se do řeky vrací velmi pomalu a ve vodě je v podstatě jen ryba, kterou jsme tam vysadili - to znamená jednoleté a dvouleté parmy, ostroretky, jelce nebo podoustve. Dvouleté ryby mají dvanáct až patnáct centimetrů, parma byla trochu zdařilejší a měří sedmnáct až osmnáct centimetrů. Je jich ale jen v desítkách nebo stovkách kusů. Nejvíce je tam té drobotiny - plůdku, který ale roste velmi pomalu,“ přiblížil Stanislav Pernický, předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou. Právě v tomto úseku na Přerovsku byla řeka nejvíce zamořená.

Pořadatelé připravili v sobotu 17. září celkem osm závodů.
OBRAZEM: Takhle vypadal dostihový den v bravantickém Hipodromu

Podle jeho slov potrvá roky, než se situace vrátí k normálu. Kvalitu zarybnění toku ukázalo i nedávné Mistrovství republiky v přívlači na řece Bečvě, kdy během dvou dnů rybolovu chytlo 37 závodníků celkem 3 108 ryb.

„Vesměs to ale byly kusy o velikosti 10 až 25 centimetrů, jen ojediněle se objevily větší. Pohlavní dospělost ostroretky a parmy je sedm až osm let, takže si dovedete představit, kdy se dá předpokládat, že se život v řece naplno obnoví,“ povzdechl si.

"Chyť a pusť" v Přerově skončí

Na řece Bečvě, kde došlo k otravě, kvůli znečištění toku v minulých letech stále platí režim „chyť a pusť“, který má chránit zdraví rybářů. Znamená to, že rybáři musejí každý vylovený kus hned po odchycení vrátit zpět do vody.

Podle Alexandera Majera z přerovské pobočky Českého rybářského svazu se ale už od ledna 2023 toto opatření zruší.

„Dnes sice rybáři mohou chytat, ale úlovky musejí vrátit zpět do vody. Od nového roku si je už budou moci také přivlastnit,“ informoval. V okolí Přerova totiž nebyly následky ekologické havárie tak velké. „Měli jsme sice zasaženou část Bečvy až po osecký jez, ale přímo ve městě, kde je druhově pestrá a silná obsádka ryb a také hlubší voda, nebyl dopad tak vážný. Do našeho města kontaminovaná voda doputovala i díky dešti rozředěná,“ popsal Majer.

Z odchytu servala v Praze
VIDEO: Jak se chytá serval. Strážníci zveřejnili video ze zákroku v Praze

Přerovští rybáři v posledních letech usilovně pracovali na zarybnění revíru. „Bečva je dobře zarybněná až po splav u Jadranu a jsou zde i generační ryby. Horní úsek nad oseckým jezem je ale bídný a jeho obnova potrvá déle. Zarybňujeme každý rok, letos jsme už vysazovali jelce a budeme pokračovat po výlovech rybníků,“ upřesnil dále Majer.

Že je přímo v Přerově ryb dostatek, potvrdily i nedávné závody.

„Jeden z rybářů chytl v Přerově za čtyři hodiny 24,5 kilo ryb. Oba dva úseky - Bečva I, tedy část od troubeckého jezu po železniční most a splav, a Bečva II, což je trasa od mostu k oseckému splavu, jsou dnes hojně zarybněné,“ doplnil.

Zklamání z výsledků šetření

I když se do Bečvy pozvolna vrací život, rybáři jsou zklamaní z výsledků šetření ekologické havárie tak velkého rozsahu. Obžalována byla v této souvislosti společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka, který vinu odmítá.

Okresní soud ve Vsetíně vrátil žalobci případ k došetření a stížnost proti tomuto postupu nyní leží u olomouckého krajského soudu. Kdy padne verdikt, není jasné.

Zubaté žáby zasáhly do předvolební kampaně v Bruntálu. Představily voličům na plakátech své kandidáty, program i volební hesla.
„Za vlhčí Bruntál“. Zubaté žáby ve městě spustily volební kampaň

„Už ztrácím naději, že by se to mohlo někdy objasnit. Postup státního aparátu při šetření hromadného úhynu byl pro mě naprostým zklamáním,“ netají se svými pocity Rostislav Trybuček, jednatel Českého rybářského svazu pro Severní Moravu a Slezsko.

„Hovořilo se i o monitorování výústí tak, aby se podobné havárie už nikdy neopakovaly. Ani tato věc se ale nedotáhla do konce,“ soudí.

Podle závěrů vyšetřovací komise, která se zabývala okolnostmi postupu při šetření ekologické havárie, pochybili konkrétní pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří měli reagovat pružněji. Zprávu o závěrech šetření zveřejnila komise přesně před rokem - v den výročí ekologické havárie.

Podle komise bylo rozhodování ohledně odběru vzorků vody a zajištění vzorků ryb chaotické.

„V den havárie byl hasiči odebrán pouze jeden vzorek v oblasti nad místem pozorování prvních příznaků otravy ryb. Následujícího dne byly odebrány čtyři vzorky, další den žádný,“ shrnula komise.

Manželé Zátopkovi
Po stopách legend. Místa spjatá s Emilem a Danou Zátopkovými

Odběry vzorků nebyly podle ní koordinovaně řízeny. Vyšetřovací komise také zjistila, že došlo ke znehodnocení několika vzorků odebraných rybáři v Hustopečích nad Bečvou.

Česká inspekce životního prostředí ale tehdy odmítla, že by při šetření ekologické havárie na řece Bečvě jakkoliv pochybila.