Se sloganem „Za klima a za budoucnost!“ obešli širší centrum města, na Masarykově a Prokešově náměstí vystoupili řečníci, aby vyjádřili důvod demonstrace. K vidění byly nejrůznější transparenty, některé stávkující dav dokonce zavěsil i na své čtyřnohé miláčky. Planeta v ohrožení, Není čas!, Neberte nám budoucnost. Země > peníze. Nejen toto nad hlavami držela spousta z více než tisícihlavého středoškolského davu. Objevil se dnes i populární text „Dycky klima“ po vzoru seriálu Most!.

„Požadujeme rapidní snížení emisí, spolupráci s vědci a řádné dodržování Pařížské dohody. Nelze přeci dopustit oteplení planety o 1,5 stupně Celsia. Apelujeme tímto na vědce, aby začali s postupným přechodem na udržitelné zdroje energie,“ uvedla Ema Ostřížková za ostravskou skupinu hnutí FridaysForFuture, které stávku celosvětově organizuje.

Studenti v Ostravě se 15. března 2019 připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Studenti v Ostravě se 15. března 2019 připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Podobné stávky probíhají po celém světě od loňského září, kdy tehdy patnáctiletá švédská studentka Greta Thunberg přestala na protest proti neřešení změn klimatu chodit každý pátek do školy. V pátek se vedle Ostravanů připojili také studenti z dalších českých měst, včetně Prahy či Brna.

„Budeme stávkovat, dokud to nebude mít kýžený efekt. Situace je vážná!“ prohlásila Ostřížková ke stávce, která je z velké části namířena i proti nečinnosti politiků ve věci ochrany klimatu. Došlo i na zvonění klíči a slovech o demokracii.

Zdroj: Deník/Petr Jiříček
Vedle aut a tanků vjela do Ostravy z Petřkovic i zvláštní kolona osobních aut. Byli v ní členové gestapa, zpravodajské služby abwehr a kriminální policie.
Protektorát Čechy a Morava: Ostravsko obsadil wehrmacht o den dříve
Ostrava. Ilustrační foto.
V Ostravě vznikne MAPPA, město bude mít dva architekty. Budou si "lézt do zelí"?