Takový je cíl první fáze projektu Energeticky nezávislý kraj. Jedná se o doposud největší projekt, na kterém Moravskoslezský energetický klastr (MSEK) pracuje.

Studie bude podle prezidenta Moravskoslezského energetického klastru Zdeňka Duby sloužit jako základ pro budoucí energetickou koncepci kraje.

Klastr mimo jiné ve studii navrhuje instalaci takzvaných rozpadových automatik, které pomohou ochránit proti „blackoutu" (plošný výpadek proudu na velkém území − pozn. red.).

Řešení spočívá ve vytvoření předpokladů (technických a legislativních) pro vznik takzvaných ostrovních provozů zajišťujících nezbytné dodávky elektřiny (a tepla) při rozpadu elektrizační soustavy ČR.

Konkrétní výstupy studie projektu Energeticky nezávislý kraj budou k dispozici na přelomu srpna a září. Práce na projektu budou pokračovat i v roce 2013.

Vize MSEK počítá s tím, že do deseti let by Moravskoslezský kraj, jakožto druhý nejvyspělejší průmyslový pól v České republice, měl být energeticky soběstačný v souladu se zásadami trvale udržitelného rozvoje.

Cílem klastru je pak podpora využívání obnovitelných zdrojů energie a propagace a výchova k energetickým úsporám.