"V Osoblaze na nádraží chystáme zábavný program. Lidé se svezou funkčním modelem parní lokomotivy a zhlédnou swingové vystoupení. Pro děti budou připravené hry, rodiče mohou navštívit pivní vagón. Také bude hrát kapela Dixieland. Z Třeměšné odjíždíme 16. července v 10:45 užít si Fajné léto s párou," zvou pořadatelé.

Kosárna v Karlovicích je historické venkovské stavení, kde se vyráběly kosy. V minulosti se zde dělaly také dráty a různé zemědělské nářadí. Nyní areál národní kulturní památky slouží jako muzeum. Nabízí pohled do minulosti díky speciálním komentovaným prohlídkám a nástrojům moderních technologií. Workshop pletení košíků z pedigu otestuje zručnost, šikovnost i trpělivost. Odměnou pro účastníky je vlastnoručně vyrobený suvenýr, který si odnesou na památku.

Jezerní důl.
Rodrigézův hrob i jezerní důl: Fajné léto v MS kraji začíná v sobotu

Fajné léto proběhne v Kosárně v sobotu 30. července od 14 hodin. "Lidé si vyzkouší praní v neckách, dojení kozy a i zatloukání hřebíků. O hudební doprovod a zábavné aktivity se postará i Středisko volného času Bruntál. Občerstvení bude mít na starost Pivovar Hasič," lákají pořadatelé do Karlovic.

Součástí Technotrasy je také Krnovská synagoga. Fajné léto po židovsku se již odehrálo, ale stále se dá zajít do synagogy na prohlídku. Lidé se zde dozví, jak židovští průmyslníci a podnikatelé hýbali českou, moravskou i slezskou ekonomikou. A seznámí se s nejvýznamnějšími osobnostmi. V Krnově je poslední činná synagoga na severní Moravě a ve Slezsku, letos oslaví 150 let od své výstavby. Čeká zde zpívající průvodce v kostýmu rabína, ochutnávka jídla, vína i moštů v kosher kvalitě.

Také textilní muzeum Hedva Český Brokát v Rýmařově je součástí Technotrasy. Tam rýmařovští ochotníci připravují komentované prohlídky expozic textilu. Nejbližší prohlídka provozu tkalcovny proběhne 20. července, začátky jsou v 10 hodin a ve 14.30. Muzeum textilky Hedva Český Brokát zve za příběh výroby hedvábí, kravat a brokátu na Rýmařovsku. Připomíná, jak je tento region protkán nitkami osudů slavných osobností z hedvábnického, lnářského, vlnařského a konopářského odvětví.

Závod automobilů do vrchu ve Vrbně pod Pradědem, hostem v roce 2021 byla Miss Czech Republic 2020, zdejší rodačka, Karolína Kopíncová.
Mezi Vrbnem a Pustou Rudnou o víkendu neprojedete, startuje Vrbenský vrch

Expozice textilky Hedva Český Brokát ukáže minulost i současnost výroby textilu. V bývalé tovární hale jsou k vidění různé tkalcovské stroje, výsledky práce tkalců včetně brokátových ornátů pro kněží a také skutečná perlička – unikátní prodejna kravat z 20. let minulého století. Zážitek pro děti i dospělé nabízí speciální prohlídky s ukázkou výroby Jak vznikala tkanina.