„Dokumenty jsme našli v báni naší kostelní věže, která byla sundána, aby prošla opravou. Poté je uložíme zpět do báně a přidáme k nim i vzkaz pro další generace, který napíšeme o současném životě naší farnosti, vzkaz o dění v obci pak přidá i Obecní úřad,“ řekl po čtení historických dokumentů petrovický farář Tomasz Stachniak.

On sám, jsa polského původu, četl nejstarší z nich, tedy ten z roku 1899, který byl psán v polském jazyce. Ten obsahoval i jména tehdejších významných obecních činitelů a přítomní petrovičtí současníci v nich sami poznávali známé osobnosti, kdy některé rody žijí v obci dodnes.

„My nyní doufáme, že se s farností domluvíme na tom, abychom dokumenty mohli okopírovat a dát k dispozici i veřejnosti a publikovat alespoň část z nich, aby co nejvíce lidí vědělo, jak to například v obci vypadalo v roce 1899,“ dodal pak petrovický starosta Marian Lebiedzik.

Usazení opravené věže kostela se blíží a petrovičtí tak nyní mají spousty práce. Napsat ručně krasopisně své současné vzkazy, mezi další úkoly patří i výroba nové tuby na jejich uložení, ta původní je již totiž v nevyhovujícím stavu.

Ilustrační foto.
Virtuálními bitcoiny zaplatíte třeba už i v baru nebo u kadeřníka