Gottwaldova třída v Krnově se po listopadu 1989 okamžitě vrátila k původnímu názvu Soukenická ulice. Na to, že první komunistický prezident Klement Gottwald je od roku 1949 také nositelem nejvyššího městského ocenění „čestný občan Krnova“, se zapomnělo.

V pravidlech udělování čestného občanství je napsáno: „Zastupitelstvo města Krnova může odejmout čestné občanství tomu, kdo se závažným způsobem provinil proti zásadám morálky či právnímu řádu, nebo tomu, u koho dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, na jejichž základě by k udělení čestného občanství nedošlo.“

Ilustrační foto
Ranní vloupání do dvou krnovských prodejen

Krnovský radní Miroslav Indrák (ANO) je přesvědčený, že Klement Gottwald byl nejen prezident, ale také masový vrah a zločinec, což je i po sedmdesáti letech dostatečný důvod mu čestné občanství odejmout.

„Právě Gottwald je hlavním viníkem rudého teroru v padesátých letech. V Československu se v té době konaly vykonstruované politické procesy, při nichž bylo vyneseno přes 230 rozsudků smrti,“ zdůvodnil Indrák svůj návrh a připomenul osud Milady Horákové, mnohaleté tresty politických vězňů, likvidaci demokracie i řadu měst, kde podobné pocty Gottwaldovi dávno zrušili.

Podle starosty Krnova Tomáše Hradila je nejvyšší čas vytvořit internetovou nástěnku čestných občanů, aby nezapadlo, komu Krnované udělili nejvyšší poctu. Na tabuli čestných občanů by měli být vedle sebe: Alois Holub, který v koncentračním táboře zachraňoval židovské spoluvězně jídlem, dirigent Karel Dospiva, velitel Rudé armády generál Vinogradov, ministr obrany Jan Masaryk a tři prezidenti Edvard Beneš, Tomáš Garrigue Masaryk a Klement Gottwald.

Ilustrační foto.
Proměna sídliště Květná

Komunistický zastupitel Ladislav Sekanina vyzval, aby se všem prezidentům měřilo stejně: „Podívejte se do období před rokem 1940, kdy se střílelo do lidí. Máme s tou tragédií i osobní zkušenosti. Tak jak se dá hodnotit Gotwald, tak se dá hodnotit i Masaryk, který je rovněž čestným občanem města,“ naznačil Sekanina odkaz na události hospodářské krize 1931, kdy četníci použili střelné zbraně proti davu demonstrantů a stávkujících. Přestože prezident s touto střelbou neměl nic společného, komunisté připisují zodpovědnost právě T. G. Masarykovi.

Ze 23 přítomných zastupitelů 20 hlasovalo pro zrušení čestného občanství Gottwaldovi, dva se zdrželi a jeden zastupitel byl pro zachování této pocty Gottwaldovi. Okamžitě se v Krnově objevily žerty, že místo odebírání čestného občanství stačilo jen zkrátit jméno Gottwald na Gott, protože zlatý slavík na rozdíl od komunistického prezidenta v Krnově zpíval a takovou poctu si nepochybně zaslouží.

Zahájení výstavy fotografií Jindřicha Štreita na gymnáziu v Rýmařově. Štreit představil své snímky z Listopadu 1989.
Vzpomínky na Listopad 1989 jsou k vidění v Rýmařově