Celkem 340 objektů o celkové podlahové ploše přes 360 tisíc metrů čtverečních dosud dezinfikovali od konce března loňského roku kvůli nákaze koronavirem Covid-19 týmy profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Šlo o nemocnice, domovy pro seniory, základní a mateřské školy, radnice, ale také o zázemí několika černouhelných dolů na Karvinsku. Rovněž hasičské stanice a zbrojnice, policejní služebny a další části integrovaných výjezdových center.

V některých případech jim pomáhali dobrovolní hasiči, rovněž příslušníci jednotky Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku a hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Projekty oceněné Nadací ČEZ v kraji.
Moravskoslezské neziskovky dosáhly na mimořádný grant

Velkým ulehčením pro ně především bylo už během dubna 2020 pořízení 17 speciálních generátorů teplého desinfekčního aerosolu, z nichž 10 kusů zakoupil a následně daroval HZS MSK Moravskoslezský kraj. Hasiči je brzy překřtili – kvůli charakteristickému a nepříjemně silnému zvuku – na „vuvuzely“, což byly původně trubky používané fanoušky na MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. Jejich využití je všestranné, jsou vhodné třeba v boji proti přemnoženým komárům a jiné obtížné havěti.

Díky těmto zařízením se časová náročnost jedné dekontaminace snížila z desítek hodin maximálně na čtyři hodiny i s přípravou zázemí a oblékáním do speciálních ochranných obleků s příslušenstvím. „Nové přístroje jsou rychlé, účinné a spolehlivé. Jejich obsluha je jednoduchá. Ihned se osvědčily. Co nám dříve zabralo mnoho hodin i dnů, máme hotovo během dvou až tří hodin, navíc s daleko menším počtem hasičů,“ upozornil ředitel HZS MSK brigádní generál Vladimír Vlček.

Speciální generátory teplého desinfekčního aerosolu mají všestranné využití.Zdroj: HZS MSK

Moravskoslezský kraj v lednu 2021 nakoupil dalších deset přístrojů, fungujících na bázi raketového motoru, a to pro vybrané obce, a hlavně pro jejich jednotky dobrovolných hasičů, které jsou předurčeny pro likvidace nebezpečných látek. Vedle ostravského obvodu Radvanice a Bartovice jde o Frýdek-Místek, Havířov, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnici, Studénku, Opavu, Bruntál, Krnov a Hradec nad Moravicí. „Tyto obce už nebudou muset čekat na to, až přijede tým HZS MSK. Díky svým dobrovolným hasičům a jejich generátorům zvládnou dezinfekce škol, radnic, muzeí a dalších objektů ve veřejném zájmu sami,“ poznamenal Vladimír Vlček.