Narozeniny s paní Hedvikou přijeli oslavit také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil, primátor města Opavy Tomáš Navrátil, zástupkyně úřadu práce, zaměstnanci Domova Bílá Opava a samozřejmě nechyběly ani rodinné příslušnice, jednou z nich byla i vnučka paní Hedviky, které je babička celý život vzorem.

„Maminka babičce zemřela u porodu, obdivuji ji jako člověka, který zvládne ve svém životě všechno,“ uvedla. A tak malá Hedvika vyrůstala se svými dvěma staršími bratry a tatínkem, se kterým měla velice blízký vztah, a o kterém hovoří jako o „zlatém“ muži.

Po snídani si ráda dá štamprli ořechového likéru. Že by jedna zdravotní po ránu byl právě její recept na dlouhověkost? „To asi spíše ne, celý život se alkoholu vyhýbala, i svým synům jej často vylévala,“ pobavila vnučka paní Hedviky všechny přítomné. Dlouhověkost mají zkrátka v genech, tatínek se dožil úctyhodného věku 93 let. Sociální pracovnice domova Anna Doleží ještě dodala:

„Ráda pobývá na zahradě v lůžku, v průběhu dne si čte časopisy, dívá se na televizi, poslouchá rádio a má ráda květiny, zejména orchideje.“

Spojka S1 v Opavě, silnice mezi Globusem a Kauflandem.
Lahůdka pro řidiče: kde v Opavě číhají omezení?

Jak sama Hedvika Hlaváčová říká, měla hodného muže, se kterým ve spokojeném manželství vychovávala čtyři děti, tři syny a jednu dceru. „Manžel byl voják z povolání, takže se hodně stěhovali, většinu času však žili v nedalekém Krnově,“ doplnila vnučka paní Hedviky.

Během oslavy jubilantka všechny mnohokrát rozveselila. Nevěřila, že slaví už 101. narozeniny, myslela si, že zapíjí teprv šedesáté. Přípitek vypila na ex a dort snědla s chutí úplně celý.

Už od svých 80 let tvrdila, že se stovky jistojistě dožije. Do 95 let byla soběstačná, pak se jí ale přihodil úraz. V současnosti je tedy imobilní. „Nicméně je orientovaná, odpoví na položenou otázku, volný čas tráví především na lůžku,“ prozradila na závěr aktuální stav paní Hedviky sociální pracovnice Anna Doleží.

Krnov Coffee Festival.
OBRAZEM: Centrum Krnova ožilo. Festival kávy přilákal davy lidí