Jako první čeká na stavbaře vyklízení a vyčištění vnitřních prostor roky neužívaných domů, které pocházejí z první čtvrtiny 19. století.

„Problémy dělá spodní voda. Protože jde o historické domy, mnoho připomínek měli památkáři a my jsme všechny jejich požadavky museli zapracovat do projektu,“ připomněl primátor Karviné Jan Wolf.

Rekonstrukce má trvat přibližně rok. V každém z domů budou komerční nebytové prostory a celkem šest bytů.

„V rohovém domě s číslem popisným 33 budou čtyři byty a v přízemí nebytové prostory. Ty brzy budeme nabízet k pronájmu. Uvítali bychom provozovnu s občerstvením, zdravou výživou, prostě něco, co na náměstí chybí. Ne však restauraci,“ řekla deníku Helena Bogoczová, vedoucí majetkového odboru magistrátu.

Báňští záchranáři. Ilustrační snímek.
Pod Karvinou se otřásla země. Nejvíce to cítili v Mizerově a Hranicích

Dodala, že ve městě je spousta šikovných podnikatelů, kteří jistě budou mít o tyto prostory zájem. „Budeme proto rádi, když se najde někdo, kdo nabídne služby, které na náměstí a v blízkém okolí postrádáme,“ řekla Bogoczová.

V domě č. p. 34, kde původně bývala lékárna, vznikne městské informační centrum a nebytový prostor k pronájmu, ideálně jako kulturní zázemí. V domě č. p. 35, který sousedí s restaurací Vanilli, budou dva nebytové prostory v přízemní a dva větší byty v 1. patře.

Měl tam být domov pro seniory

Domy postavené ve 20. letech 19. století chátrají už dobrých 12 až 15 let. Firma, která je koupila od původních majitelů a města, je chtěla opravit a zřídit v nich moderní domov pro seniory. Ovšem nepodařilo se jí vyřídit stavební povolení a od záměru nakonec ustoupila.

V roce 2017 odkoupilo všechny tři domy město. Od té doby trvala projekční příprava. Cena rekonstrukce je 78 milionů korun bez DPH. Dotací ve výši 50 milionů korun přispěl na tento projekt Moravskoslezský kraj.

Těrličtí kameníci Roman Sedlák a David Herdzina renovují rozebraný památník obětem důlního neštěstí v Dole Dukla v roce 1961.
Památník obětem neštěstí na Dukle prochází očistou v dílně v Těrlicku