Prvně členové Městské policie Hlučín museli okolo osmé večer vyjíždět do ulice Písečné. Obdrželi totiž oznámení, že za zdejší autobusovou zastávkou leží opilý muž. A hlídka na místě skutečně zajistila dvaašedesátiletého muže z Ostravy-Lhotky. Dechová zkouška odhalila 2,46 promile. Dotyčného si později převzala jeho dcera. V té době byl hlášen nález dalšího ležícího muže na hlučínském území. Tentokrát v ulici Okrajové. Vzhledem k tomu, že strážníci byli tou dobou zaměstnáni, předali oznámení kolegům ze státní policie.

Další případ na sebe nenechal dlouho čekat. Příštího dne kolem půl páté odpoledne se křižovatkou v Areálu československého opevnění v Darkovičkách „proháněl“ evidentně opilý cyklista, jenž neohrožoval pouze sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Městští policisté u něj zjistili přítomnost 2,53 promile alkoholu. Navíc byl zraněný na hlavě, takže bylo nutné přivolat také sanitku.

Strážníci si klidu ale neužili dlouho, protože před osmou hodinou museli vyjíždět do čajovny v ulici Ostravské. Obsluha upozornila na nevhodně se chovajícího mladíka, který obtěžoval ostatní hosty. Neměl u sebe doklad totožnosti a byl převezen na hlučínské obvodní oddělení státní policie. Poté, co se povedlo zjistit, o koho se jedná, následoval mladíkův převoz domů k jeho matce. Mladý muž si ale nedal říct, do čajovny záhy zavítal znovu a opět zde narušoval pořádek. Při druhém zákroku byl odsud vykázán. Podle orientační dechové zkoušky měl v sobě 1,25 promile.

Nejkurióznější případ ovšem hlučínští městští policisté zažili o den později. Nedlouho před půlnocí totiž na jejich služebnu dorazil muž, který byl svlečen do půl pasu, špatně komunikoval a byl cítit alkoholem. Vzhledem k tomu, že šlo o psychiatrického pacienta, navíc v podnapilém stavu (2,66 promile), muselo se přistoupit k transportu na opavskou záchytku. Dotyčný ale při nástupu do služebního vozu nespolupracoval a dokonce mu musela být přiložena pouta. „Tak vysoký počet opilých osob během tří dnů jsme v Hlučíně ještě neřešili. Jednalo se o rekord,“ shrnul zástupce velitele Městské policie Hlučín Lumír Prejda.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.
Začátek Tříkrálové sbírky se blíží. Je dost koledníků?