V 8. kalendářním týdnu tak dosáhly počty nemocných ARI 2289 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel, což je pokles o půl procenta proti předchozímu kalendářnímu týdnu. Nově v minulém týdnu hygienici v našem kraji evidovali devět závažných průběhů chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče. V jednom případě došlo k úmrtí u pacientky se závažným chronickým onemocněním. Nikdo z těchto pacientů nebyl očkován proti sezonní chřipce.

„Všichni pacienti mají v chorobopise další vážné chronické onemocnění. V šesti případech byla laboratorně potvrzena chřipka typu A (H1N1) a třikrát chřipka typu B,“ upřesnili hygienici.

V zimní sezoně 2017/2018 hygienici zatím zaznamenali v Moravskoslezském kraji celkem 25 závažných případů chřipky, tři pacienti zemřeli.

Ilustrační foto.
Mrazům ještě není konec, varují meteorologové

„Nejvyšší nemocnost je nadále u dětí ve věkové kategorii nula až pět let, kde hodnota ARI dosahuje 5861 případů na 100 tisíc obyvatel. „Výraznější pokles ARI zaznamenáváme ve věkové skupině 25 až 59 let, kde počet onemocnění klesl o necelých 17 procent,“ informovala minulý pátek Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě (KHS).

DOPORUČENÍ? JSOU ZNÁMÁ, NE KAŽDÝ JE ALE DODRŽUJE

Mezi prevenci chřipky patří omezit kontakt s nemocnými, nechodit na místa s velkou koncentrací lidí, mýt si ruce mýdlem, nedotýkat se rukama obličeje, pravidelně sportovat, jíst čerstvou zeleninu a ovoce.

Hugo Přibyl, ostravský praktický lékař a geriatr, už dříve pro Deník uvedl, že lidé by neměli určitě zapomínat na dostatečný přísun vitaminu C.

„Rád bych také upozornil na vitamin D. V normě jej má pouze pět procent obyvatel. Mezi alternativní léčbu můžeme zařadit například léčbu flavonoidy (obsahují je například bezinky, cibule, brusinky či maliny). Účinný pomocník je česnek, zázvor, med, máta či šalvěj,“ přidal své doporučení lékař.

Policie. Ilustrační foto.
Za tři dny tři mrtvá těla

Vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi, neúčastnit se hromadných společenských akcí a dodržovat obecná preventivní hygienická opatření pak doporučují hygienici zejména imunitně oslabeným osobám, lidem s vážnými chronickými onemocněními, jako jsou například kardiaci, astmatici, těhotným ženám, osobám starším 60 let i dalším.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI CHŘIPKOU A NACHLAZENÍM?

Lékaři také vysvětlují, že na rozdíl od chřipky v případě nachlazení očkování nepomůže. Existuje totiž asi stovka různých druhů rhinovirů. Nemoci, které způsobují, se projevují pozvolným nástupem, teplotami, kašel je zpočátku suchý, později vlhký. U chřipky jsou obtíže výraznější a nástup nemoci je prudší. Chřipka má rychlý nástup a horečka dosahuje až 39° Celsia, je provázena také velkou únavou.

Ať už člověk má chřipku nebo virózu, je podle lékařů nejlepší léčbou nemoc takzvaně vyležet doma. Bohužel, zkušenosti z lékařské praxe jsou dost odlišné. Velká část dospělých, kteří onemocní, na nemocenskou jít nechce a své onemocnění místo léčby či klidu spíše přecházejí.

JAK POUŽÍVAT ROUŠKU?

Hygienici doporučují krýt nos i ústa osobám se sníženou imunitou. „Po zvlhnutí je ale třeba ústenku vyměnit, protože pak už svoji ochrannou funkci neplní,“ odpověděla KHS na dotaz týkající se používání roušky.

Chřipka zabiják: ročně kvůli ní umírají až dva tisíce Čechů, zejména těch starších 

Již 33 lidí zemřelo během letošní zimy na chřipku, hlásí hygienici. Jedná se zejména o starší pacienty, šestadvaceti z nich bylo více než šedesát let. Na jakém čísle se smrtelná bilance zastaví?

Deník Data zanalyzoval podrobné příčiny skonu Čechů, které na základě úmrtních listů eviduje Český statistický úřad. A to zpětně až do roku 1994. Ukázalo se, že v posledním čtvrtstoletí podléhalo chřipce v průměru 73 lidí ročně.

Stadion Bazaly.
Baník je věčný, premiéra jeho dokumentu se blíží

V minulé zimní sezoně to bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 108 Čechů 59 mužů a 49 žen, většinou také ve věku nad šedesát let. „V naprosté většině případů se jednalo o pacienty s chronickým doprovodným onemocněním, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu,“ uvádí lékařka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Když se k těmto „přímým“ úmrtím na chřipku připočítají další skony, na kterých se virus podepsal, experti odhadují počty zemřelých na 1500 až 2000 pacientů ročně.

Zimní měsíce tak dlouhodobě patří k těm, během kterých se umírá nejvíce. Úplně nejhorší je z tohoto pohledu únor. „Vyšší počty zemřelých souvisejí se zvýšeným výskytem onemocnění dýchacích cest a s chřipkovou epidemií,“ poznamenává místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Epidemie, která v zemi vypukla na začátku února, trvá i nadále.

„Platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ upozorňuje hlavní hygienička Eva Gottvaldová. „Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál je mnohem lepší chřipku vyležet, než nákazu dále šířit.“

Skok přes kůži: zaslouží úctu, jakou má jízda králů? Ilustrační foto.
Skok přes kůži: zaslouží úctu, jakou má jízda králů?