Má doma fotbalové karty, dokonce jednu sérii golfu, který sám hraje, hokeji ale úplně propadl. Odmala chodí na Vítkovice, v zámořské NHL drží palce floridské Tampa Bay. A sbírá karty obou soutěží. Z dětské radosti se pro něj stala celoživotní vášeň.

„Když u nás v roce 1994 vyšla první série hokejových karet, začalo se mi to líbit. Rodiče jsem přesvědčil, ať mi kupují balíčky s kartičkami, později jsem do nich začal investovat sám,“ říká Tomáš Martínek (na snímku níže), jehož sbírka se pořád rozrůstá.

Pro Tomáše Martínka je sbírání hokejových karet celoživotní koníček.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Mám doma hroznou spoustu karet, asi už jich bude kolem 250 tisíc,“ pokyvuje spokojeně hlavou. „Rodiče předpokládali, že s přibývajícím věkem s tím skončím, a já pořád sbírám dál,“ směje se Martínek. „Je to vášeň. Člověk chodí do práce, má starosti a u tohoto si může aspoň odpočinou a zrelaxovat,“ vysvětluje.

S CENNÝMI PODPISY

Raději odmítá uvažovat nad tím, kolik peněz do své záliby vložil. „Ono jen ta nejobyčejnější karta vyjde asi na pět korun, a to mám doma i mnohem cennější kousky – třeba s výstřižky hraných dresů nebo s kusem hokejky, kde ty ceny jdou do stovek až několika tisíc korun…“ říká.

Sběratelé hokejových karet se sešli v restauraci Na Plynární, 8. prosince 2018 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

I přes velké množství karet si většinou pamatuje, kterou má, a která mu naopak chybí. A když neví, vypomůže si on-line tabulkami v mobilu. Mezi jeho nejcennější kousky patří kartičky zámořských hvězd (mnohdy už nežijících) s hranými dresy či vlastnoručními podpisy, kterých byl vyroben jeden jediný kus na světě.

„Třeba Pepa Mikoláš nebo zámořské hvězdy už se bohužel nikomu nepodepíší. Z našich, z Vítkovičáků, mám třeba taky Viktora Ujčíka s kusem hokejky, což je mimochodem hodně hrubá ‚karta‘,“ jmenuje některé cenné kousky. Která karta je ale ta úplně nejcennější, říct nedokáže. Hlavně proto, že cena je v tomto případě hodně subjektivní.

26. kolo hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC litvínov, 9. prosince 2018 v Ostravě. Na snímku (zleva) Janus Jaroslav a Jakub Lev.
Návrat kapitána nepomohl. Vítkovice i s Oleszem nestačily na Litvínov

KARTY ZA DESETITISÍCE

Na trhu ale i některé nové karty stojí hotový majlant. „Třeba série The Cup má pět karet a stojí asi dvanáct tisíc korun. Pro Američany to asi není problém, ale u nás si to sběratel odbalí třeba jednou za život, ti movitější možná jednou za čas,“ uznává Martínek, jenž sám sbírá rád hlavně karty s kusy dresů.

„Jestli v nich daný hráč opravdu hrál? To my tady v Česku asi nezjistíme, ale vydavatelská společnost, která má oficiální licenci, uvádí, zda jde o autentický nebo takzvaný fan dres. Nezbývá, než jim věřit,“ usmívá se muž, který je v této komunitě vnímán za sběratelského guru.

Proto neuvažuje, že by se zálibou skončil, naopak pořádá pravidelná setkání sběratelů a burzy karet.

Sedm velkých jmen vítkovické historie - legendy před úvodním buly nedělního zápasu 26. kola extraligy proti Litvínovu pokřtily knihu 90 let hokeje ve Vítkovicích. Mezi první a druhou třetinou se konala autogramiáda.
OBRAZEM: Sedm legend pokřtilo knihu 90 let hokeje ve Vítkovicích
Pro Tomáše Martínka je sbírání hokejových karet celoživotní koníček.
Dva balíčky, prosím! V Ostravě se sešli sběratelé hokejových kartiček